Rapport in opdracht gemeente Goes voor proef afschaffing i-criterium (wietpas)

Breuer & Interval concludeerd en aanbeveelt in onderzoek rond coffeeshop High Life in Goes een proef met afschaffing i-criterium (wietpas).

0
wietpas reportages video goes i-criterium
- Advertentie -

Met dank aan drugsexpert August de Loor werden we geattendeerd op een rapport van onderzoeksbureau Breuer en Intraval gepubliceerd eerder dit jaar in opdracht van de gemeente Goes naar onderzoek over de straathandel en drugsoverlast rond coffeeshop High Life. Daarin concluderen ze dat de gemeente Goes een proef met afschaffing van het i-criterium (wietpas) moet overwegen net zoals in Tilburg en Eindhoven is gedaan.

Conclusie: eerst onderzoek, daarna proef met afschaffing i-criterium (wietpas)

In het rapport staan in de conclusie aanbevelingen voor eerst meer onderzoek, waarna wordt aanbevolen een proef zou moeten worden gestart met afschaffing van het i-criterium (wietpas).

In het rapport is te lezen:

Wanneer op korte termijn gekozen wordt voor (een proef met) het afschaffen van het I-criterium, wordt er geen tijd genomen om het effect van de reeds ingezette maatregelen te bemerken of meten. Het lijkt op dit moment zinvoller om op de ingezette weg voort te gaan en dit eventueel te intensiveren. Wanneer het effect van de ingezette maatregelen uitblijft of onvoldoende resultaat heeft, kan alsnog worden besloten het I-criterium met een lage prioriteit te handhaven en een experiment te starten naar het effect daarvan.

Over het i-criterium schrijven ze:

Het zou de straathandel in de hand werken doordat niet-ingezetenen softdrugs komen kopen van personen die wel de coffeeshop in mogen. Hierbij moet worden opgemerkt dat straathandel niet direct gerelateerd kan worden aan de aanwezigheid van een coffeeshop. Rond de coffeeshop op de Markt is immers geen straathandel. De coffeeshop kan weliswaar medeoorzaak zijn geweest van het ontstaan van de straathandel in het Koepoort-gebied, maar de omgevingskenmerken van dit gebied, die de straathandel in de hand werken, lijken een belangrijkere factor te zijn. De drugs die op straat wordt aangeboden komt bovendien niet altijd of zelfs meestal niet uit de coffeeshop. (…)In andere gemeenten heeft dit goed gewerkt, onder meer in Tilburg en Eindhoven.(…)

In de gehele provincie Zeeland zijn nog maar 5 coffeeshops over in 3 verschillende gemeenten: Vlissingen (2), Goes (2) en Terneuzen (1). Allemaal hanteren ze het i-criterium.

Om een beeld te krijgen wat het heeft veroorzaakt, is het goed om deze video reportage over de wietpas invoering in Goes door stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod terug te kijken.