Gouverneur Virginia gebruikt veto: geen cannabiswinkels in de staat

De Republikeinse gouverneur van Virginia heeft zijn vetorecht gebruikt om de regulering van de cannabismarkt in de Amerikaanse staat tegen te houden.

0
Virginia cannabis legalisatie legaliseren legalisering
- Advertentie -

De weg naar het implementeren van reguleringen voor de volwassen cannabismarkt in Virginia liep vast toen de Republikeinse gouverneur Glenn Youngkin zijn vetorecht uitoefende eind vorige maand tegen wetgeving die tot doel had dergelijke reguleringen vast te stellen. Dit ondanks eerdere wetgevende stappen naar het legaliseren van cannabis voor volwassenen, een stap die in 2021 werd genomen. Wetgeving die de cannabismarkt zou reguleren werd eerder dit jaar aangenomen.

Betwiste claims over impact van cannabis

De rechtvaardiging van gouverneur Youngkin voor het veto heeft controverse veroorzaakt. Met verwijzing naar zorgen over toegenomen gebruik door adolescenten en gewelddadige criminaliteit, rechtvaardigde Youngkin zijn beslissing.

Echter, critici betogen dat dergelijke beweringen niet worden ondersteund door beschikbare gegevens. Studies uit staten met gelegaliseerde markten tonen tegenovergestelde trends, met afnames in het gebruik door jongeren en geen significante toename van gewelddadige misdaden.

Critici verwerpen impact van veto op illegale markt

Tegenstanders van het veto van Youngkin, waaronder JM Pedini, de ontwikkelingsdirecteur van NORML, beweren dat de maatregel alleen de illegale cannabismarkt zal versterken.

Door legale verkoop te vertragen, biedt de gouverneur onbedoeld een levenslijn aan illegale leveranciers, waardoor inspanningen om de industrie te reguleren en controleren worden ondermijnd.

Afgevaardigde Paul Krizek, een belangrijke voorstander van de wet op de detailhandelsverkoop, betreurde de gemiste kans om gemeenschappen te beschermen en cannabishandel in legale, gereguleerde kanalen te leiden.