Groen licht voor start verkoop recreatieve cannabis in Virginia in mei 2025

Wel heeft de wetgeving nog een handtekening nodig van de Republikeinse gouverneur.

0
Virginia cannabis legalisatie legaliseren legalisering
- Advertentie -

Politici in de staat Virginia hebben eind vorige maand definitieve goedkeuring gegeven aan wetgeving die de retailverkoop van cannabis aan volwassenen van 21 jaar en ouder legaliseert en reguleert. De wetsvoorstellen HB698 en SB448, die met één Republikeinse stem voor de uiteindelijke goedkeuring in elke kamer werden goedgekeurd, markeren een historische mijlpaal in de strijd voor cannabisvrijheid in Virginia.

Update, 5 april 2024: Gouverneur Virginia gebruikt veto, geen cannabiswinkels in de staat

Kritische beslissing voor gouverneur Youngkin

Op 1 mei 2025 zullen de retailverkopen van cannabis voor volwassenen van start gaan, met een belastingtarief van 11.625%, ter vervanging van eventuele staats- of lokale verkoopbelastingen.

NORML Development Director JM Pedini, die zijn steun uitsprak voor beide wetsvoorstellen, benadrukte in een reactie het belang van deze wetgeving.

De bal ligt nu in handen van Republikeinse gouverneur Youngkin, die zal moeten beslissen of hij het eens is met de meerderheid van Virginians om controle te nemen over de cannabismarkt.

Eerder was er een Democratische gouverneur van Virginia.

Illegale markt floreert zonder regulatie

Ondanks de eerdere wettelijke bepalingen in 2021 die bezit van een ons cannabis en thuisteelt tot vier planten legaliseerde, slaagde de Republikeinse meerderheid in 2022 er niet in regelgeving voor door de staat gelicentieerde retailers vast te stellen, waardoor verkoop niet was toegestaan.

NORML’s Pedini benadrukte in een reactie de groei van de illegale markt van $1.8 miljard in 2020 naar $2.4 miljard in 2023 en wees op de risico’s van ongereguleerde cannabis.

De gouverneur staat nu voor de keuze tussen het blijven toestaan van ongereguleerde, illegale exploitanten of het toepassen van gezond verstand om de verkoop van volwassen cannabis te reguleren, vergelijkbaar met het medische cannabisprogramma in Virginia.