Greenlane kondigt kostenbesparingen aan met ontslaggolf en zoekt lening

Greenlane zit in de problemen en kondigt kostenbesparingen aan, waaronder een ontslaggolf in binnen- en buitenland. Ook zoekt het een lening.

0
greenlane holdings marley natural
- Advertentie -

Het gaat al langer niet goed met Greenlane (NASDAQ:GNLN), de groothandel in cannabis accessoires en e-sigaretten en sinds de overname van Concious Wholesale in 2019 ook smartshop producten. Het bedrijf kondigde daarom vorige week in een persbericht kostenbesparingen aan en dat het op zoek is naar een lening.

Kostenbesparingen, waaronder een ontslaggolf en een lening gezocht

Als onderdeel van de voortdurende kostenbesparingsinitiatieven om het pad naar winstgevendheid te versnellen, heeft Greenlane ontslag van personeel doorgevoerd, waarvan het bedrijf verwacht dat dit zal leiden tot ongeveer $ 8,0 miljoen aan kostenbesparingen op jaarbasis in contanten. De ontslaggolf omvatte een breed spectrum van divisies in binnen- en buitenland. In combinatie met de vermindering van personeel, implementeert het bedrijf ook aanvullende winstverhogende initiatieven, zoals het wereldwijd verkleinen van de voetafdruk van haar faciliteiten en het aanzienlijk aanpassen van haar go-to-market-strategie om de bedrijfskosten te verlagen en de liquiditeit te vergroten.

De ontslaggolf omvatte een breed spectrum van divisies in binnen- en buitenland

Het bedrijf verwacht dat deze initiatieven het bedrijf zullen helpen aangepaste verkoop-, algemene en administratieve kosten (exclusief afschrijvingen) te bereiken van tussen ongeveer $ 14,0 miljoen en $ 16,0 miljoen op kwartaalbasis tegen Q3 2022, een daling van ongeveer $ 26,6 miljoen in Q3 2021.

Verder wil Greenlane de volgende maatregelen nastreven of voornemens te nemen:

  • Het uitvoeren van een sale-leaseback van het hoofdkantoor van het bedrijf
  • Het afstoten van niet-kernactiva
  • Stopzetting van de verkoop van merken van derden met een lagere marge en verkoop van bestaande voorraad
  • Het verhogen van prijzen op geselecteerde producten
  • Een lening op basis van activa veiligstellen die de behoefte aan werkkapitaal ondersteunt

Het bedrijf verwacht dat dit plan zal helpen bij het genereren van liquiditeit van meer dan $30 miljoen als alle hierboven beschreven maatregelen met succes worden geïmplementeerd. Het management is van mening dat dit bedrag voldoende is om de groei van het bedrijf op een niet-verwaterende manier te ondersteunen door de onderneming in staat te stellen kapitaal te herinvesteren in haar productlijnen met de hoogste marge en het hoogste groeipotentieel, zoals haar Greenlane-merken.

Veranderingen in het leiderschapsteam

Het bedrijf maakte ook bekend dat het een overeenstemming heeft bereikt met Adam Schoenfeld over het terugtreden van de heer Schoenfeld als Chief Marketing Officer, met ingang van 31 maart 2022. De heer Schoenfeld is medeoprichter en bestuurslid van Greenlane en heeft een cruciale rol gespeeld bij het helpen begeleiden van Greenlane als een bloeiend privébedrijf door zijn historische beursgang in 2019, en leidend tot zijn transformationele fusie met KushCo in augustus 2021. Het bedrijf zal op dit moment niet proberen de vacante rol van Chief Marketing Officer te vervullen. De heer Schoenfeld blijft lid van de raad van bestuur van het bedrijf.

Bovendien heeft het bedrijf Craig Snyder met ingang van 28 maart 2022 aangesteld als nieuwe Chief Commercial Officer. De heer Snyder is een ervaren leider met meer dan 20 jaar succes in het stimuleren van groei en ontwikkeling van hightech- en opkomende technologieorganisaties. Hij heeft veel ervaring met het leiden van disruptieve strategieën in nieuwe markten en het opbouwen van een bedrijfsreputatie op nationale schaal. De heer Snyder heeft senior leidinggevende posities bekleed bij twee Fortune 100-bedrijven (Pepsi Cola & Citibank) met executive leiderschapservaring in twee succesvolle start-up tot Nasdaq IPO-succesverhalen (Go2Net & Marchex), evenals aanzienlijke ervaring met grootschalige M&A-integratie en herstructurering. Hij is afgestudeerd aan de United States Naval Academy en voormalig marineofficier.

De dagelijkse verantwoordelijkheden van de heer Snyder zullen gericht zijn op het beheer van de commerciële kant van de activiteiten van Greenlane, van het ontwikkelen van de go-to-market-strategieën van het bedrijf tot het versterken van zijn verkoopinitiatieven. Hij zal zich ook richten op het digitaal transformeren van de Consumer Goods-strategie van het bedrijf en het verkrijgen van meer Greenlane Brands-producten in de handen van consumenten via meer traditionele kanalen, zoals Amazon.

Reacties management

“We erkennen het belang van het bereiken van winstgevendheid, vooral in dit huidige inflatoire klimaat, waarin COVID-gerelateerde verstoringen van de toeleveringsketen de kosten en werkkapitaalbehoeften van vrijwel elke sector hebben doen toenemen”, zegt Nick Kovacevich, CEO van Greenlane. “We hebben zinvolle inspanningen geleverd om niet-essentiële en dubbele kosten als gevolg van onze fusie met KushCo te elimineren. Dit is echter het moment om onze kostenbesparende initiatieven naar een hoger niveau te tillen. We hebben ons bedrijf nog eens goed bekeken en waar we kunnen extra kosten verlagen zonder de huidige activiteiten of toekomstige groei van Greenlane te verstoren. Onze recente vermindering van kracht zal ons helpen ongeveer $ 8 miljoen aan extra jaarlijkse besparingen op de compensatie in contanten te genereren, waardoor onze weg naar winstgevendheid aanzienlijk wordt versneld. Samen met andere kostenbesparende initiatieven die we van plan zijn om in de komende weken en maanden te implementeren, we verwachten onze kostenstructuur drastisch te verlagen en onze huidige aangepaste SG&A-kosten met bijna 40% op jaarbasis te verminderen tegen Q3 2022. Ondertussen hebben we geïnvesteerd in technologie om de klantervaring en het stimuleren van verdere efficiëntie.

“Bovendien voeren we verschillende leiderschapsveranderingen door op zowel uitvoerend als ander niveau om ons nieuwe strategische plan te ondersteunen. We hebben ongelooflijk veel geluk met Adams vele bijdragen en inzichten terwijl hij in zijn verschillende uitvoerende functies bij het bedrijf diende. Adam is een echte pionier en marktleider, en we zijn verheugd om zijn strategische inzichten als lid van onze raad van bestuur te blijven benutten. We zijn ook verheugd om de benoeming van Craig als onze nieuwe Chief Commercial Officer aan te kondigen. Craig is een bewezen bedrijfsleider met diepgaande commerciële, herstructureringen, fusies en overnames en leiderschapservaring die volgens ons van onschatbare waarde zullen zijn voor ons bedrijf terwijl we onze Greenlane-merken blijven opschalen. Hij heeft al aanzienlijk bijgedragen in zijn huidige rol als herstructureringsadviseur, en we kijken uit naar zijn aanvullende begeleiding en inzichten zodra zijn benoeming van kracht wordt.”

“(…)met deze strategische veranderingen denken we dat we veel dichter bij het bereiken van onze visie zijn”

“Ten slotte volgen we verschillende initiatieven om het bedrijf te kapitaliseren en de liquiditeit te vergroten, terwijl we verwatering voor onze aandeelhouders beperken. Dit omvat de verkoop van ons hoofdkantoor en niet-kernactiva; het stopzetten en afstoten van langzaam draaiende voorraad met lage marges; en het verkrijgen van een op activa gebaseerde lening die de werkkapitaalbehoeften van het bedrijf kan ondersteunen. We erkennen de moeilijkheden bij het aantrekken van eigen vermogen tegen onze huidige handelsprijs, en zullen manieren blijven evalueren om het bedrijf te ondersteunen met zo min mogelijk verwatering. Over het algemeen blijven we zo optimistisch en aangemoedigd als altijd met onze strategie om onze Greenlane-merken met hogere marges te laten groeien en het leidende huis van merken in de ondersteunende cannabisindustrie te worden. En met deze strategische veranderingen denken we dat we veel dichter bij het bereiken van onze visie zijn.”

Invloed op de Europese divisie?

Er gaan intussen geruchten over wat dit allemaal betekend voor de Europese divisie van Greenlane, maar daar hebben we geen bevestiging van gekregen. Wel hebben we Greenlane via email om commentaar gevraagd, maar zij kunnen en mogen (want beursgenoteerd bedrijf) niet meer bekend maken dan in het persbericht staat.