Grootste onafhankelijke studie naar cannabisgebruik van start in VK

Het onderzoek wordt alleen geleid door een bekende anti-cannabis wetenschapper, dus het is maar de vraag wat hier precies uit gaat komen.

0
august de loor vrouwen cannabisindustrie simone van breda
- Advertentie -

De BBC berichtte eerder deze week dat de grootste onafhankelijke studie naar cannabisgebruik en daarmee de effecten van cannabis op de hersenen van start is gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor heeft de Londense universiteit King’s College London 2,5 miljoen pond vrijgemaakt.

Meer onderzoek nodig zodat artsen meer vertrouwen hebben in het voorschrijven van medicinale cannabis

De Cannabis & Me-studie zal milieu- en biologische factoren onderzoeken achter de verschillende effecten die mensen ervaren bij het gebruik van cannabis. De universiteit wil dat 6.000 mensen deelnemen aan het onderzoek, wat het de grootste onafhankelijke studie in zijn soort zou maken.

Onderzoekers zeiden dat de financiering van de Medical Research Council zou helpen bij het ontwikkelen van een beter begrip van het medicijn, dat naar schatting door 200 miljoen mensen over de hele wereld wordt gebruikt.

“(…)Onze studie is bedoeld om (…) artsen (…)meer vertrouwen [te] kunnen geven in het veilig voorschrijven van cannabis”

Er is meer onderzoek nodig naar de interactie van het medicijn met de hersenen, zodat artsen meer vertrouwen kunnen hebben bij het overwegen van het voorschrijven van medicinale cannabis, zei hoofdonderzoeker dr. Di Forti tegen de BBC: “Cannabis wordt dagelijks door velen recreatief maar ook om medicinale redenen geconsumeerd,” zei ze. “Maar in het VK blijft het voorschrijven van medicinale cannabis zeldzaam. Onze studie is bedoeld om gegevens en hulpmiddelen te leveren die artsen in het VK en over de hele wereld, waar nodig, meer vertrouwen kunnen geven in het veilig voorschrijven van cannabis.”

Het doel is om het verband te begrijpen tussen de biologische samenstelling van een gebruiker en het effect dat cannabis op hem of haar heeft.

Onderzoekers zullen een combinatie van virtual reality, psychologische en cognitieve analyse en DNA-testen gebruiken.

Ze zullen ook kijken naar epigenetica bij deelnemers, wat is hoe gedrag en omgeving van invloed kunnen zijn op de manier waarop genen werken.

Dr. Di Forti zei dat ze vooral geïnteresseerd was in het blootleggen van eventuele markers die verband houden met mogelijke problemen bij gebruikers, bijvoorbeeld geestelijke gezondheid of sociale problemen.

Het team is nu op zoek naar deelnemers in de leeftijd van 18-45 jaar die in de omgeving van Londen wonen, die momenteel cannabis gebruiken of het minder dan drie keer of nooit eerder hebben gebruikt.

Di Forti is overigens een bekende anti-cannabis wetenschapper, dus het is maar de vraag wat hier precies uit gaat komen. Juist omdat het onderzoek plaatsvindt terwijl de cannabismarkt in het Verenigd Koninkrijk ongereguleerd is.

Zie ook: Mario Zwart over The Lancet studie, cannabis, psychose en zonnebrillen, Peter Reynolds over Di Forti

Cannabis Industrie Awards 2023