Hoogeveen geeft groen licht voor vestiging van twee coffeeshops

De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond groen licht gegeven voor de vestiging van maximaal twee coffeeshops.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -

In een historische koerswijziging heeft de gemeenteraad van Hoogeveen donderdagavond groen licht gegeven voor de vestiging van maximaal twee coffeeshops. Tot nu toe hield de gemeente vast aan de nuloptie, wat betekende dat coffeeshops niet welkom waren. Deze verandering komt na anderhalf jaar politieke verschuiving en een gewijzigde opstelling van de meerderheid van de gemeenteraad.

Voorstanders wijzen op toezicht en preventie

Een brede coalitie van partijen, waaronder VVD, Gemeentebelangen, PvdA, SP, GroenLinks en D66, heeft zich uitgesproken vóór het toestaan van de openlijke verkoop van cannabis.

Zij benadrukken de mogelijkheden voor toezicht, controle en veiligheid bij de verkoop van cannabis via coffeeshops.

Daarnaast pleiten ze voor voorlichting en preventie op scholen, met betrokkenheid van ouders, en een passende handhaving met regelmatige afspraken met politie en justitie, jongerenwerk en buurt- en opbouwwerk.

Tegenstanders vrezen overlast en criminaliteit

Niet alle partijen zijn echter overtuigd van de voordelen. Het CDA, ChristenUnie, SGP en FvD gruwen van de koerswijziging en vrezen voor meer overlast en criminaliteit.

Pogingen om wijzigingen in het beleid aan te brengen, zoals kortere openingstijden en een grotere afstand tot scholen, strandden.

Deze partijen noemen de besluitvorming ‘dieptreurig’ en beschouwen het als ‘een zwarte dag’ voor Hoogeveen.

Maximaal twee coffeeshops rond het stadscentrum en/of Hollandscheveld

Het bestemmingsplan staat coffeeshops toe rond het stadscentrum en/of Hollandscheveld.

Na twee jaar volgt een evaluatie met belanghebbenden, en de coffeeshops kunnen een exploitatievergunning krijgen voor tien jaar, met mogelijke verlenging.

Strikte regels, zoals geen verkoop aan minderjarigen, geen overlast, geen harddrugsverkoop en een minimale afstand tot scholen en jongerencentra, zijn van kracht.