Halsema stuurde coffeeshop Tyson 2.0 waarschuwingsbrief voor afficheringsverbod

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft coffeeshop Tyson 2.0 een waarschuwingsbrief gestuurd voor het overtreden van het afficheringsverbod.

0
coffeeshop tyson 2.0 mike tyson amsterdam spuistraat 222
Foto met dank aan vliegende reporter Jack Giman.
- Advertentie -

Coffeeshop Tyson 2.0, gelegen aan de Spuistraat in Amsterdam, heeft een waarschuwing van de gemeente ontvangen vanwege een ongeoorloofde actie rondom een ontmoeting met voormalig bokskampioen Mike Tyson. Op 13 september bracht Tyson een bezoek aan de coffeeshop, waarbij klanten kans maakten op een exclusieve meet & greet bij een besteding van minimaal 95 euro.

Ovetreding van afficheringsverbod door coffeeshop Tyson 2.0

Burgemeester Femke Halsema heeft in een verklaring aan de gemeenteraad benadrukt dat coffeeshops geen reclame mogen maken met als doel klanten te verleiden tot de aankoop van softdrugs.

Het verloten van een ontmoeting met een bekende persoonlijkheid, zoals Mike Tyson, valt volgens de burgemeester onder deze verboden vorm van promotie.

Coffeeshops moeten zich namelijk aan de AHOJGI-criteria houden, wat het volgende inhoudt:

  • geen affichering (A)
  • geen harddrugs (H)
  • geen overlast (O)
  • geen verkoop aan jeugdigen (J)
  • geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie (G)
  • alleen aan Nederlandse ingezetenen (I, dit wordt nog maar in een paar gemeenten gehandhaaft)

Toekomstige sluiting dreigt bij herhaling

De waarschuwingsbrief aan de exploitant van Tyson 2.0 bevat de aankondiging dat bij een volgende overtreding binnen een periode van drie jaar, de coffeeshop gedwongen kan worden om voor een week de deuren te sluiten.

De gemeente benadrukt het belang van naleving van de regels omtrent reclame en verkoop van softdrugs om de openbare orde te handhaven.

Ironisch genoeg werd het nieuws van de waarschuwing breed gedeeld in de media, wat weer extra (gratis) aandacht opleverde voor de coffeeshop.