Indonesië draait medicinale cannabis legalisatie terug

Opvallend nieuws uit Indonesië afgelopen week. In tegenstelling tot de rest van de wereld, draaien ze juist een eerder aangekondigde legalisatie van medicinale cannabis terug.

0
indonesië medicinale cannabis
- Advertentie -

Indonesië kwam in het nieuws eerder dit jaar toen de overheid, door middel van een decreet, cannabis tot ‘medicinale plant’ verklaarde. Maar nu herziet het Ministerie van Landbouw in Indonesië dit besluit, aangezien cannabis nog steeds illegaal is in Indonesië en er geen legalisatie in zicht is.

“Het decreet zal binnenkort worden herzien(…)”

“Het decreet zal binnenkort worden herzien, nadat we hebben gecoördineerd met de National Narcotics Agency [BNN], het ministerie van Volksgezondheid en het Indonesian Institute of Sciences [LIPI]”, zei Tommy Nugraha, de directeur van het ministerie van groenten en medicinale planten, in een verklaring zaterdag. “De opname van cannabis op de lijst met medicinale planten betekent dat het alleen kan worden gebruikt voor onderzoek, zoals bepaald in artikel 67 van wet nr. 13/2020 op de tuinbouw. Momenteel registreren we geen legale cannabisboeren in Indonesië. ”

De status van cannabis in Indonesië

Momenteel wordt cannabis in Indonesië nog steeds beschouwd als een type 1-verdovend middel, wat betekent dat het op hetzelfde niveau staat als cocaïne en opium volgens de nationale drugswetten. Het bezit van cannabis brengt tot 12 jaar gevangenisstraf of een hoge boete met zich mee. Degenen die cannabis produceren of verhandelen, kunnen tot 15 jaar gevangenisstraf uitzitten en een nog zwaardere boete betalen.

Ondanks de huidige status van cannabis in Indonesië, was deze aanduiding als ‘medicinale plant’ bedoeld om boeren te helpen over te stappen op het kweken van cannabis, waardoor ze de mogelijkheid hadden om onderzoek te doen om zich voor te bereiden op een kweek. Op het moment van schrijven waren er echter nog geen cannabistelers, aangezien deze aanduiding buiten regeringskringen niet erg bekend was.

Hij beweert dat deze omkering deel uitmaakt van zijn plan om “drugsmisbruik uit te bannen”

Dit roept allemaal de vraag op: waarom de omkering? Als Indonesië echt iets minder stringent beleid wil gaan voeren, waarom zou je dan iets terugdraaien dat simpelweg stelt dat de plant geneeskrachtige eigenschappen kan hebben?

Het antwoord lijkt landbouwminister Syahrul Yasin Limpo te zijn. Hij beweert dat deze omkering deel uitmaakt van zijn plan om “drugsmisbruik uit te bannen”. Vorig jaar nam de politie in Indonesië in totaal 11,2 ton cannabis in beslag, en het is nog steeds een levensvatbare zwarte markt in het illegale land.

Pas als Indonesië volledig omarmt dat cannabis medische eigenschappen kan hebben, kunnen ze verder kijken naar een legale of medische cannabisindustrie. Het lijkt erop dat ze nog niet klaar zijn om die stap te zetten.

Ondertussen legaliseren ze op andere plekken in de wereld gewoon door. Zo gaan meerdere staten in de VS stemmen in november over medicinale cannabis en legaliseerde recentelijk Pakistan en Israël al CBD.