Eerste draft cannabis legalisatie wet Israël gepubliceerd

En er zitten zeker nog wel wat haken en ogen aan. Straffen blijven namelijk hoog.

0
Aphria Canndoc Israël CBD

De Israëlische minister van Justitie Avi Nissenkorn publiceerde afgelopen zaterdagavond een eerste versie van de Israel Cannabis Market Regulation Law voor openbaar commentaar. Dat commentaar kan online tot en met 11 december middernacht worden ingezonden, waarna een definitieve versie van de wet zal worden opgesteld. Daarna zal de wet verder behandeld worden

Eerder deze maand verklaarde Nissenkorn dat hij verwacht dat zodra de juridische memo is goedgekeurd (naar verwachting in december), het ongeveer negen maanden zal duren voordat de wetten van kracht kunnen worden.

Wat staat er zoal in de voorgestelde cannabis legalisatie wet in Israël?

  • Volgens het wetsvoorstel wordt het kweken of extraheren van cannabis zonder vergunning verboden.
  • Cannabisgebruik is alleen binnen woningen toegestaan, in ieder geval in het eerste jaar nadat de wet in werking is getreden.
  • De verkoop van cannabis is alleen toegestaan door vergunninghouders en zal alleen worden verkocht aan personen van 21 jaar en ouder. Het verzoeken of verstrekken van cannabis aan een minderjarige wordt ook verboden.
  • Rijden onder invloed van cannabis zal worden verboden, hoewel er nog geen toegestane drempel is vastgesteld, wat het proces waarschijnlijk aanzienlijk zal bemoeilijken. Bovendien zijn er gerapporteerde problemen met de nauwkeurigheid van de THC-testkits geuit over mogelijke inconsistenties bij de bestraffing.
  • Hoewel het ontwerp bedrijven niet toestaat reclame te maken voor cannabisproducten of prijzen toe te kennen in ruil voor de aankoop ervan, is branding op de verpakking van de cannabisproducten wel mogelijk.

Straffen blijven hoog in het wetsvoorstel

In het wetsvoorstel staat dat er nog steeds zware straffen tot 20 jaar gevangenisstraf zullen zijn voor ‘strafbare feiten’: voor het kweken van cannabis, produceren of verhandelen zonder een officiële vergunning, als je meer dan de toegestane hoeveelheid en voor degenen die cannabis verkopen, leveren of verzoeken voor personen onder de 21 jaar.

nog steeds zware straffen tot 20 jaar gevangenisstraf (…) voor ‘strafbare feiten’

Mildere straffen (boetes) zijn van toepassing op bedrijfseigenaren of werknemers in de cannabisindustrie die cannabis verkopen zonder een certificaat aan te vragen, voor het maken van een cannabisadvertentie, voor een foute verpakking en voor het gebruik van cannabis waar dat niet mag.

Wetsvoorstel is nog niet compleet

Het wetsvoorstel mist nog enkele essentiële aspecten zoals: hoeveel je als consument zal mogen kopen en hoeveel je bij je mag hebben, het percentage aan belasting dat zal worden geheven op de markt en de producten, de voorwaarden voor het openen van een winkel en het verkrijgen van een vergunning, de maximale limiet voor rijden onder invloed van cannabis (als die er al is), en wie verantwoordelijk is voor de regelgeving.

Het ontwerp is geschreven op basis van aanbevelingen die twee weken geleden zijn gepubliceerd door een speciale commissie van het ministerie van Justitie, die vier maanden lang wekelijks bijeenkwam met verschillende experts en wetgevers van over de hele wereld om erachter te komen hoe de cannabismarkt veilig en verantwoord kan worden gelegaliseerd, gedecriminaliseerd en gereguleerd.

Eerder dit jaar haalde Israël CBD al van de verboden middelen lijst.