Jongeren Sliedrecht mogen 1 januari 2023 weer meer dan 1 gram kopen in coffeeshop

Vanaf 1 januari 2023 mogen inwoners van Sliedrecht tussen de 18 en 21 jaar oud weer maximaal vijf gram kopen in de coffeeshop. Dat was sinds 2017 maximaal 1 gram, maar de maatregel werkte averechts.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De maatregel die in 2017 werd ingevoerd waardoor jongeren in Sliedrecht tussen de 18 en 21 jaar oud nog maar maximaal een gram cannabis per dag konden kopen, komt per 1 januari 2023 te vervallen. De maatregel werkte averechts.

Maatregel werkt averechts, vanaf 1 januari 2023 vervalt 1 gramsregel voor jongeren in Sliedrecht

Het besluit werd vorige week donderdag door de burgemeester Jan de Vries (CDA) bekend gemaakt: “Dan heb ik liever dat softdrugs veilig in de coffeeshop worden gekocht in plaats van illegaal op straat.”

“We zien eerder een toename dan een afname van het softdrugsgebruik”

Doel van de maatregel was namelijk dat de jongeren daarmee cannabis niet zomaar zouden doorverkopen aan minderjarigen. Maar het werkte niet: “We zien eerder een toename dan een afname van het softdrugsgebruik,” liet de burgemeester weten.

Uit onderzoek bleek namelijk dat twee procent van de 12 en 13 jarigen wel eens cannabis had gebruikt en dus geen afname van het drugsgebruik onder jongeren zoals voor ogen was met de maatregel.

En er is meer handel in cannabis merkte de burgemeester op: “Dat horen we van wijkagenten, jongerenwerkers die zich zorgen maken en van bewoners. We weten allemaal dat er op verschillende plaatsen in Sliedrecht gehandeld wordt. Dealers raken hun voorraad hier blijkbaar goed kwijt, dus is er hier veel vraag.”

“(…)liever dat softdrugs veilig in de coffeeshop worden gekocht in plaats van illegaal op straat.”

Ook gaf de burgemeester complimenten aan de eigenaar van de enige coffeeshop in Sliedrecht, Dixies: “Hij houdt zich goed aan de regels. Als burgemeester vind ik het gebruik van softdrugs en de handel daarin ongewenst, maar als het gebeurt, dan heb ik liever dat softdrugs veilig in de coffeeshop worden gekocht in plaats van illegaal op straat.”

De gemeente zet nu in op preventie, waar ook de burgemeester een rol in zal spelen: “Ik ben de boodschapper en zal ook naar scholen gaan. Het is natuurlijk mijn verantwoordelijkheid om waar mogelijk nóg sterker in te zetten op handhaving. Mocht iemand handelen op straat, dan kunnen we zelfs bestuurlijk optreden. Ik zie bij mijn collega’s in de regio dat dat werkt.”

De maatregel was dan ook opmerkelijk te noemen, gezien het landelijk is toegestaan om maximaal vijf gram in de coffeeshop te kopen voor mensen van achttien jaar en ouder.

Cannabis Industrie Awards 2023