Legale wiet in VS goed voor 8 miljard dollar aan belastinginkomsten sinds 2014

Amerikaanse staten die cannabis hebben gelegaliseerd zorgden samen voor 2,7 miljard dollar aan belastinginkomsten alleen al in 2020.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Staten die cannabis hebben gelegaliseerd, hebben samen bijna $ 8 miljard aan belastinginkomsten uit cannabis gegenereerd sinds de legale verkoop voor het eerst begon in 2014, volgens een nieuw rapport van het Marijuana Policy Project (MPP).

8 miljard dollar aan belastinginkomsten sinds 2014 en alleen al 2,7 miljard dollar in 2012 in de Verenigde Staten

Het rapport bevat de belastingstructuur voor elke staat, de totale inkomsten die elk jaar worden gegenereerd en aanvullende informatie over hoe de inkomsten worden verdeeld over openbare diensten en programma’s.

“(…)nu zien we overal in het land dat inkomsten uit de legale cannabisindustrie scholen, gezondheidszorg en een reeks andere nuttige openbare programma’s ondersteunen(…)”

Jared Moffat, manager van de staatscampagnes bij het Marijuana Policy Project, liet weten in het persbericht: “Het legaliseren van cannabis voor volwassenen is een verstandige investering gebleken. Staten zien niet alleen de voordelen van een gereguleerde markt en veel minder aan cannabis gerelateerde arrestaties, ze profiteren er ook op een directe, economische manier van. Vóór legalisatie stroomde het geld van de verkoop van cannabis door een ondergrondse markt die de openbare veiligheid in gevaar bracht en gemeenschappen ontwrichtte. Maar nu zien we overal in het land dat inkomsten uit de legale cannabisindustrie scholen, gezondheidszorg en een reeks andere nuttige openbare programma’s ondersteunen. Het is geen wonder dat inwoners van legalisatiestaten legalisatie overweldigend als een succes beschouwen.”

Achttien staten hebben inmiddels wetten aangenomen die cannabis voor volwassenen van 21 jaar en ouder legaliseren, belasten en reguleren. Van acht van de wetten die in 2020 of 2021 zijn aangenomen, zijn er zeven van staten waarbij de vergunningen en belastinginning nog niet is begonnen.

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

  • Vanaf mei 2021 rapporteerden staten een gecombineerd totaal van $ 7,9 miljard aan belastinginkomsten uit legale cannabis voor volwassen gebruik sinds de verkoop in 2014 begon, met $ 2,7 miljard alleen al in 2020.
  • In 2020 heeft Californië meer dan $ 1 miljard aan belastinginkomsten op cannabis voor volwassenen verzameld, een stijging van 62% ten opzichte van 2019.
  • Staatsfunctionarissen in Washington meldden dat de inkomsten uit de verkoop van cannabis in de detailhandel in de boekjaren 2019 en 2020 hoger waren dan de inkomsten uit alcoholbelasting, ondanks het feit dat veel meer volwassenen alcohol consumeren dan cannabis.

Staten met legale cannabis voor volwassenen besteden een deel van de belastinginkomsten op cannabis aan sociale diensten en programma’s. Hoogtepunten zijn onder meer:

  • Alaska: de helft van alle belastinginkomsten voor cannabisgebruik door volwassenen wordt geïnvesteerd in het Recidivismeductiefonds en ondersteunt herintredingsprogramma’s voor huidige en voormalige gedetineerde personen.
  • Californië: een aanzienlijk deel van de belastinginkomsten op cannabis gaat naar lokale non-profitorganisaties die ten goede komen aan mensen die nadelig worden beïnvloed door bestraffende drugswetten. Er is al meer dan $ 100 miljoen verdeeld onder gemeenschapsgroepen.
  • Colorado: $ 404,5 miljoen van de totale inkomsten uit cannabisbelastingen is besteed aan het verbeteren van het openbare schoolsysteem van de staat.
  • Illinois: Naast het investeren van 20% van de belastinginkomsten voor cannabisgebruik door volwassenen in de geestelijke gezondheidszorg, besteedt de staat 25% van de fondsen aan het Recover, Reinvest, and Renew Program, dat lokale organisaties ondersteunt bij het ontwikkelen van programma’s die ten goede komen aan achtergestelde gemeenschappen.
  • Michigan: Bijna $ 11,6 miljoen zal worden gestuurd naar het School Aid Fund voor K-12-onderwijs.
  • Oregon: Veertig procent van de belastinginkomsten in verband met cannabis wordt verdeeld over openbare scholen en 25% naar programma’s voor geestelijke gezondheid en behandeling.
  • Washington: Voor elke $ 1 miljard aan inkomsten die worden geïnd uit de verkoopbelastingen op cannabis, wordt bijna $ 600 miljoen gesluisd naar volksgezondheidsinitiatieven, waaronder een fonds dat een ziektekostenverzekering biedt voor gezinnen met een laag inkomen.