Marokkaanse overheidsinstituut moet biodiversiteit en kwaliteit van lokale cannabiszaden beschermen

Het Marokkaanse overheidsinstituut INRA heeft een project gelanceerd om biodiversiteit en kwaliteit van lokale cannabiszaden te behouden.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

Het Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek (INRA) in Marokko heeft een project opgezet om de traditionele Marokkaanse cannabiszaden te beschermen en te valoriseren, zodat ze niet worden verdrongen door ingevoerde zaden. Het doel van het project is om een Marokkaanse cannabisvariëteit te ontwikkelen die kan worden geregistreerd en gecommercialiseerd.

Project om genetische bronnen van Marokkaanse cannabiszaden te beschermen

Sinds de legalisering van cannabis voor medische en industriële doeleinden in Marokko is de teelt ervan uit de schaduw getreden. Echter, de overgang naar een gereguleerde sector brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het behoud van de biodiversiteit en de kwaliteit van de lokale zaden.

Marokkaanse cannabiszaden, die al eeuwenlang worden verbouwd in de noordelijke regio’s van het land, worden nu bedreigd door de invoer van buitenlandse zaden die beter aangepast zijn aan de eisen van de Europese markten. Om te voorkomen dat de Marokkaanse cannabiszaden hetzelfde lot ondergaan als sommige groentezaden die bijna zijn verdwenen door de invoer van hybriden, heeft het INRA een onderzoeksprogramma gelanceerd om deze genetische hulpbronnen te verzamelen, te bewaren en te karakteriseren.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Landbouw, het Nationaal Agentschap voor de Regulering van Cannabisgerelateerde Activiteiten (ANRAC) en het Agentschap voor de Ontwikkeling van het Noorden (APDN), en is nu in het tweede jaar. Mouad Chentouf, directeur van het Regionaal Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Tanger, legde uit: “We hebben in 2021 een eerste zaadverzameling gedaan. Tot nu toe hebben we twee productiecycli gehad.”

Verzamelen en analyseren van lokale ecotypen van cannabiszaden

Het onderzoek richt zich op het verzamelen van lokale ecotypen van cannabis, die variëren in morfologie, productie en chemische samenstelling. De onderzoekers hebben contact gelegd met traditionele cannabistelers in de provincies Al Hoceima, Taounate en Chefchaouen. Chentouf benadrukt dat ze ervoor hebben gezorgd dat ze geen materiaal hebben verzameld bij telers die geïmporteerde hybriden verbouwen, en dat ze hebben geprobeerd om een grote afstand tussen de oogstplaatsen te behouden (gemiddeld 40 km).

Een deel van de verzamelde zaden wordt opgeslagen in de genenbank van het INRA, terwijl een ander deel wordt gebruikt voor experimentele studies in het station van Bni Boufrah, nabij Al Hoceima. Daar worden de zaden onderworpen aan morfologische, agronomische en genomische analyses om hun diversiteit en verwantschap te bepalen.

Doel: Ontwikkeling van geregistreerde en commerciële Marokkaanse cannabisvariëteit

Het uiteindelijke doel van het project is om een Marokkaanse cannabisvariëteit te ontwikkelen die kan worden ingeschreven in de nationale catalogus. Dit is een vereiste om de variëteit te kunnen commercialiseren en te beschermen tegen ‘biopiraterij’. Chentouf vervolgde: “We hopen dat we binnen twee jaar een dossier kunnen indienen bij de Nationale Commissie voor de Bescherming van Nieuwe Plantenrassen (CNPOV), die verantwoordelijk is voor het verlenen van kwekersrechten.”

Marokko legaliseerde medicinale cannabis en industriële hennep teelt eerder in drie Marokkaanse provincies. Inmiddels zijn er tien vergunning afgegeven en is de bouw van Marokko’s eerste cannabisverwerkingsfabriek gestart.