Staat wil 11 miljoen van Meddie Willemsen (Checkpoint), gaat in beroep

Na 12 jaar is het nog steeds niet afgelopen in de zaak Checkpoint, want oud eigenaar Meddie Willemsen gaat in Hoger beroep.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Het is inmiddels alweer 12 jaar geleden dat het begon met een inval bij coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Gisteren hoorde oud eigenaar Meddie Willemsen in de rechtbank dat de staat 11 miljoen van hem wil: 7,5 miljoen van hemzelf en 3,5 miljoen van de B.V.

Hoe het zo ver gekomen is

Daarvoor moeten we terug naar Zeeuws-Vlaanderen, het meest zuidelijke deel van Zeeland. Daar waren op dat moment nog twee coffeeshops (beiden in Terneuzen). Reed je langs of via de wegen die leiden van het buitenland naar Terneuzen, zag je al van ver aan wie er onderweg waren naar Terneuzen. Het waren veelal kleine, Fransje autootjes waar meer mensen in leken te passen dan er plek was in het autootje.

borden van de gemeente wezen de weg naar Checkpoint

Nog ver buiten Terneuzen, werden ze door borden van de gemeente de weg gewezen naar coffeeshop Checkpoint. Hiermee werd het parkeer en verkeer probleem verholpen, iets waar de gemeente hard aan mee had gewerkt. Het waren dan ook niet alleen de Fransen, maar ook de Belgen. En de Duitsers die op vakantie waren in de buurt. En niet te vergeten de lokale bevolking, want die blowen ook. Met maar 2 coffeeshops voor rond de 100.000 inwoners, moesten die toch ook ergens terecht.

Ironisch genoeg terwijl de burgemeester van Terneuzen tegen de regionale televisie uit aan het leggen was hoe goed ze het hadden geregeld allemaal met de coffeeshop, reden achter hem de politiebusjes langs met sirenes. Hem werd gelijk om een reactie gevraagd, maar hij wist niet wat er gaande was.

Checkpoint ‘grootste coffeeshop van Europa’

Dat gebeurde niet lang nadat een grote nationale krant flink uitpakte met een reportage over de ‘grootste coffeeshop van Europa’. Per dag waren er bijna 3000 klanten, met topdagen tot 5000.

Stel dat al die 5000 klanten 5 gram wiet willen, dan is daar 25.000 gram voor nodig. Oftewel, 25 kilo per dag

Stel dat al die 5000 klanten 5 gram wiet willen, dan is daar 25.000 gram voor nodig. Oftewel, 25 kilo per dag. Met een voorraad van maximaal 500 gram wat een coffeeshop mag hebben, kan je je voorstellen dat er honderden kilo’s werden gevonden. Alleen met die voorraaden kon een fatsoenlijk bedrijfsvoering worden uitgevoerd.

Van dat geld werd onder andere een skihal in Terneuzen gefinancieerd. Iets waar inmiddels 11 jaar na de sluiting van Checkpoint in 2009, de lokale bevolking nog steeds van profiteert. Het mag er dan zo vlak als een biljartlaken zijn in Zeeuws-Vlaanderen, maar bijna iedereen kan er skiën.

Rechtszaken, Hoge Raad en Hoger beroep

Wat volgden waren rechtszaken. In 2010 wordt Meddie Willemsen veroordeelt door de rechtbank in Middelburg en gaat in hoger beroep. Dat hoger beroep start in 2011 en verklaart het OM niet-ontvankelijk in 2012: de medewerkers gaan vrijuit. Het OM stapt daarna in 2013 naar de Hoge Raad om zo de eigenaar en de medewerkers toch te kunnen vervolgen. In 2014 bepaald het gerechtshof het OM wederom niet-ontvankelijk. In 2016 bepaalt de Hoge Raad dat het overnieuw moet, maar nog hetzelfde jaar gaan ze weer vrijuit. Weer stapt het OM naar de Hoge Raad. In 2017 hoort Willemsen een veroordeling voor criminele organisatie tegen zich eisen, maar hij krijgt geen straf.

En nog komt er geen einde aan: ook nu tekenen ze een Hoger beroep aan.