Merendeel coffeeshops Utrecht zien mogelijke uitbreiding wietproef niet zitten

Het is ook nog niet zeker dat de extra 'grote stad' in het wietexperiment ook echt Utrecht gaat worden. Maar de lokale coffeeshops lopen er in ieder geval nog niet warm voor.

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten
- Advertentie -

In het nieuwe regeerakkoord dat vorige week werd gepresenteerd werd duidelijk dat het kabinet verder gaat met het experiment gesloten coffeeshopketen. Maar het grootste nieuws was wel dat er een extra ‘grote stad’ aan het wietexperiment zal worden toegevoegd. Mogelijk wordt het Utrecht, maar een rondgang langs de coffeeshops van het AD doet leren dat het merendeel het niet ziet zitten.

“De gedeelde zorgen van toen zijn dezelfde zorgen als nu”

De gedeelde zorgen van toen zijn dezelfde zorgen als nu”, zegt Ockhuizen namens het merendeel van de elf coffeeshops in Utrecht tegen het AD. Zelf is hij eigenaar van de coffeeshops Andersom en Wietstok. Burgemeester Dijksma zou al interesse hebben getoond, maar zonder te informeren bij de coffeeshops. “Heel vreemd. Met ons heeft ze daar niet over gesproken”, zegt Ockhuizen daarover tegen het AD. Een gesprek zouden ze alsnog willen voeren, maar of dat tot een andere conclusie zal leiden is de vraag. “Het ziet er niet naar uit dat de coalitiepartijen in Den Haag bereid zijn het proces terug, dan wel bij te draaien en voorwaarden flexibeler te maken om Utrecht in deze fase nog toe te mogen voegen.”

De coffeeshops krijgen inmiddels steun van de lokale SP afdeling, die schriftelijke vragen hebben gesteld aan het college van burgemeester en wethouders waarin ze de burgemeester oproepen geen definitieve stappen te zetten zonder dat de gemeenteraad daarmee akkoord is. Een antwoord wordt binnen twee weken verwacht.

Nog niet zeker dat de extra ‘grote stad’ in het wietexperiment ook echt Utrecht gaat worden

In het regeerakkoord staat letterlijk: ‘De experimenten op basis van de Wet experiment gesloten coffeeshopketen worden voortgezet en uitgebreid met een grote stad’. 

Dat kwam wel als een verassing. Mogelijk wordt het dus Utrecht, de kleinste stad van de ‘grote steden’. Maar een duidelijk akkoord is er nog niet. Amsterdam lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Overigens is dit alles nog onder voorbehoud. Een regeerakkoord is nog geen coalitieakkoord. Reden om nog een kleine slag om de arm te houden.

Daarnaast zou de burgemeester ook niet de wensen van de coffeeshopondernemers om niet tot het wietexperiment toe te treden kunnen negeren. Immers moeten alle coffeeshops in de gemeente deelnemen aan de wietproef, anders zullen ze de deuren moeten sluiten.