Minister-president Noord-Macedonië: legaliseer cannabis voor economisch herstel

Noord Macedonië kan als eerste Balkan land cannabis legaliseren.

0
Noord- Macedonië cannabis legaliseren
- Advertentie -

Het was ons ontgaan vorige maand, maar te belangrijk om te laten liggen. Ondanks dat je misschien niet eens Noord-Macedonië op de kaart kan aanwijzen, is het toch wel een dingetje dat de minister-president Zoran Zaev in november zei dat ze cannabis willen legaliseren ‘net zoals in Nederland’.

Noord-Macedonië kan als eerste Balkan land cannabis legaliseren

De regering in Noord-Macedonië overweegt namelijk cannabis toe te staan ​​in cafés en horecagelegenheden in de hoofdstad Skopje en in andere toeristische hotspots, zoals de stad Ohrid aan het meer, zei minister-president Zoran Zaev.

“Het idee is om de consumptie van cannabis in cafés toe te staan(…)”

“Het idee is om de consumptie van cannabis in cafés toe te staan, zowel in bestaande als nieuwe, en in toeristische plaatsen, waaronder Skopje, als ze bepaalde normen inzake ventilatie respecteren, bewijs van oorsprong van de cannabis enzovoort”, vertelde Zaev aan Deutsche Welle.

Hij voegde eraan toe dat de regering een strikte regulering op dit gebied voor ogen heeft, waarbij hij Amsterdam in Nederland als voorbeeld neemt. Blijkbaar hebben ze dat niet in heel goed detail gekeken: in Amsterdam is alleen de verkoop gereguleerd, niet de inkoop en kweek. Maar dat de sociale functie van de coffeeshops in het buitenland mogelijk wordt overgenomen, dat is zeer positief.

De minister-president zei dat dit deel uitmaakte van het geplande pakket maatregelen van de regering om de economie te stimuleren

De minister-president zei dat dit deel uitmaakte van het geplande pakket maatregelen van de regering om de economie te stimuleren, die hard is getroffen door de corona crisis.

Zaev, die de afgelopen twee jaar een openbaar debat over deze kwestie heeft beloofd, waarschuwde dat zijn sociaaldemocratische regering nog geen definitieve beslissing heeft genomen, en dringt erop aan dat als de meerderheid in het land nee zegt tegen het idee, hij bereid is om terugtrekken.

Noord-Macedonië staat de verkoop van medicinale cannabis toe in apotheken sinds 2016, toen de rechtse regering van de VMRO DPMNE aan de macht was.

Sindsdien zijn legale cannabisproducenten aan de slag gegaan, onder kritiek van sommige pro-cannabis-ngo’s dat de wet zo is gevormd dat kleine ondernemers de bedrijvigheid niet mogen betreden en alleen grotere investeerders laten profiteren.

Het land heeft het gebruik van cannabis echter niet volledig gedecriminaliseerd

Minister van Justitie Bojan Maricic zei daarover dat het goed is dat er nu een openbaar debat over volledige decriminalisering op gang komt, waarin experts en de ngo-sector hun mening moeten delen:

“Een kwaliteitsregelgeving op dit gebied kan het land verschillende voordelen opleveren(…)”

“Een kwaliteitsregelgeving op dit gebied kan het land verschillende voordelen opleveren, zoals het reguleren van de cannabishandel, het terugdringen van criminaliteit en natuurlijk economische voordelen, vooral in de toerisme- en horecasector.”

Elders in de regio heeft Kroatië eerder dit jaar een wet opgesteld voor de volledige legalisatie van cannabis voor medicinale en recreatieve doeleinden. Het voorstel bevindt zich momenteel in het openbare debat fase.