Nederlandse investeerders nemen Canadese kweker CannTrust over

Nederlandse investeerders nemen de Canadese kweker CannTrust over dat eerder in het nieuws kwam door illegale kweek en vermeende fraude.

0
cannabis aandelen canada medicinale cannabis studie high tide british columbia legale cannabis winkels Village Farms Pure Sunfarms inheemse cannabisindustrie diversiteit aphria tilray fusie
- Advertentie -

Een investeringsgroep onder leiding van een Nederlands bedrijf neemt de controle over de meeste activa van cannabisproducent CannTrust Holdings Inc.
na een lang verkoopproces onder faillissementsbescherming bericht het Canadese The Globe and Mail.

Marshall Fields International BV en individuele investeren in CannTrust

De in Amsterdams gevestigde holding Marshall Fields International BV en een groep individuele investeerders zullen 90 procent van CannTrust Equity verwerven. CannTrust Equity is een nieuwe dochteronderneming van CannTrust Holdings en bezit de cannabislicenties van het bedrijf via de operationele divisie, CannTrust Inc.

Ondertussen behouden de aandeelhouders 10 procent van de uitstaande gewone aandelen via CannTrust Holdings, de openbare afdeling van het bedrijf, dat voorheen genoteerd was aan de beurzen van Toronto en New York.

Marshall Fields is een dochteronderneming van Kenzoll BV, een investeringsvehikel voor speciale doeleinden dat belegt in cannabis-, energie- en technologiebedrijven. Kenzoll zelf is een recente afsplitsing van het Nederlandse durfkapitaalbedrijf Ramphastos Investments Management, dat voor het grootste deel in handen is van de Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn.

Marshall Fields heeft vanaf de sluitingsdatum 18 maanden de tijd om zijn aandelen in CannTrust Equity om te wisselen voor gewone aandelen van CannTrust Holdings.

‘Deal beter dan het alternatief: liquidatie’

CannTrust diende in 2020 een aanvraag in om te herstructureren onder de Companies’ Creditors Arrangement Act, nadat werd vastgesteld dat het de regels van Health Canada had geschonden.

In het kader van de transactie zullen de belegger en twee geldschieters, indien goedgekeurd door de rechtbank op vrijdagochtend, ook een lening van $ 5,5 miljoen aan debiteuren verstrekken, die onmiddellijk contant moet worden betaald om het bedrijf op korte termijn overeind te houden.

Hoewel de aankoopprijs niet is bekendgemaakt, zal het bedrijf volgens documenten die zijn ingediend door de advocaten van CannTrust bij McCarthy Tetrault LLP, zijn herlanceringsplannen kunnen uitvoeren, waaronder het behoud van enkele werknemers, en de vorderingen van schuldeisers kunnen dekken.

Personen die naast Marshall Fields investeren, zijn onder meer Greg Guyatt, de huidige chief executive officer van Canntrust, Jeffrey Zietlow, de chief commercial officer van het bedrijf, en geldschieters Daniel Koehn en Andrew Peppin.

In een beëdigde verklaring die aan de rechtbank is voorgelegd, zei Guyatt dat de deal beter was dan het alternatief: liquidatie.

“Ik geloof dat CannTrust Holdings en haar aandeelhouders zullen profiteren van hun aanhoudende eigendomsbelang in de nieuw geherkapitaliseerde onderneming van CannTrust Opco en de mogelijkheid om waarde te realiseren uit het potentiële toekomstige succes van die onderneming en dat dit resultaat beter is voor de belanghebbenden van CannTrust Holdings dan een liquidatie”, zei Guyatt in de beëdigde verklaring.

Duizenden cannabisplanten zonder vergunningen en beschuldigingen van fraude

In 2019 kelderden de aandelen van de cannabisproducent nadat het nieuws naar voren kwam dat het bedrijf duizenden cannabisplanten kweekte – die bijna 50 procent van één kweekruimte beslaan – zonder licenties van Health Canada. Verschillende voormalige bestuurders van het bedrijf zijn sindsdien beschuldigd van fraude.

In januari betaalde CannTrust $ 126 miljoen aan een trust om een ​​class action-rechtszaak te schikken. Het geld ging naar aandeelhouders die het jaar voordat de fraude werd ontdekt aandelen in het bedrijf hadden gekocht, op grond van het feit dat CannTrust deze informatie niet in haar jaarrekening had vermeld. KMPG LLP, de voormalige accountant van het bedrijf, was de enige beklaagde die niet instemde met de schikking, en de rechtszaken worden voortgezet.

De financiering komt na een lange worsteling om CannTrust weer op de been te krijgen. In een eerdere poging om investeerders te vinden, identificeerde CannTrust 101 potentieel geïnteresseerde partijen, waarvan 36 bekende mogelijke bieders. Geen van de 36 deed echter voorstellen. De meest recente poging om investeerders te vinden resulteerde in drie interessebrieven van potentiële kopers, waaruit Marshall Fields werd geselecteerd.

Het bedrijf kampt met liquiditeitsproblemen sinds het faillissement. Eind januari diende Ernst & Young LLP, de door de rechtbank aangestelde toezichthouder van het bedrijf, een juridisch document in waarin werd geschat dat het kassaldo van CannTrust in de week die eindigde op 6 maart 2022, minder dan $ 800.000 zou bedragen als de verwachte terugbetalingen waren terugbetaald.

Cannabis Industrie Awards 2023