Oekraïne sorteert voor op legalisatie medicinale cannabis

Het besluit om medicinale cannabis in Oekraïne te legaliseren bevindt zich in de laatste fase en heeft brede steun.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

Ja je leest het goed. Zelfs Oekraïne wil aan de medicinale cannabis. We hebben even gedubbelcheckt, en het is toch echt waar wat Ukrinform schrijft, een staatsinformatie- en persbureau van Oekraïne. Het hoofd van de parlementaire factie van de Servant of the People-partij, David Arakhamia, zei eind vorig jaar dat het besluit om medicinale cannabis in Oekraïne te legaliseren zich in de laatste fase bevindt.

Iemand die daar een grote bijdrage aan heeft geleverd is tv-presentatrice Yanina Sokolova. Sokolova zei openlijk dat medicinale cannabis haar hielp kanker te bestrijden toen de pijn ondraaglijk werd. “Er komt een fase waarin al je gewrichten en ledematen verdraaid zijn, je kunt niet normaal naar het toilet”, zei Sokolova, eraan toevoegend dat ze in de Verenigde Staten een e-sigaret met cannabis kocht voor $ 25. Eén zo’n e-sigaret was genoeg voor haar om vier fasen van chemotherapie te ondergaan, en ze gebruikte slechts 40% van de inhoud, dus bracht ze de rest naar andere kankerpatiënten.

Hoe gaat Oekraïne de legalisering van medicinale cannabis aanpakken?

Momenteel is het gebruik van medicinale cannabis in Oekraïne verboden. In de geneeskunde zijn zwaardere geneesmiddelen van de opiumgroep – morfine, tramadol – echter al lang gelegaliseerd. Volgens David Arakhamia, parlementslid van Servant of the People, werken regeringsfunctionarissen eraan om zo snel mogelijk beslissingen te nemen ten gunste van patiënten.

Ten eerste zijn ze van plan het gebruik van cannabis voor medische doeleinden zonder wetsvoorstel toe te staan

Ten eerste zijn ze van plan het gebruik van cannabis voor medische doeleinden zonder wetsvoorstel toe te staan ​​- door middel van een wet van het kabinet van ministers. Dit kan snel gebeuren en zal in eerste instantie het gebruik van geïmporteerde medicijnen mogelijk maken. Volgens Arakhamia is het op deze manier mogelijk om het gebruik van medicinale cannabis drie tot vier maanden te testen.

Dmytro Sherembey, voorzitter van de coördinatieraad van de liefdadigheidsorganisatie 100% Life, die in 2019 de petitie startte om medicinale cannabis te legaliseren, vertelde Ukrinform dat de desbetreffende resolutie al was voorgelegd aan het kabinet van ministers.

“Maar de aanneming van de resolutie annuleert de aanneming van de wet niet. De resolutie maakt het mogelijk om een ​​tijdsbestek te verkrijgen waarin duidelijk wordt dat het gebruik van drugs in het voordeel van patiënten en artsen werkt. Maar we hebben een breder normatief document – de wet van Oekraïne, die de industrie in staat zal stellen zich behoorlijk te ontwikkelen, zoals dat gebeurt in de beschaafde wereld,” zei Sherembey. Hij voegde eraan toe dat met de goedkeuring van de wet farmaceutische bedrijven en boeren nieuwe markten zullen krijgen – niet alleen voor Oekraïense consumenten, maar ook voor de EU, omdat de productie van medicinale cannabis in Oekraïne goedkoper zal zijn dan in het buitenland. “Oekraïne zal in staat zijn om zijn historische product aan te bieden – hennep, die het altijd is verbouwd. En de wet lost deze taak op”, zei hij.

“Dit gebied zal strikt worden gereguleerd”

Stefanyshyna, een van de auteurs van wetsvoorstel nr. 4553, zei dat het voorziet in een strikte regulering van het proces van het kweken van medicinale cannabis. “Dit gebied zal strikt worden gereguleerd. We staan ​​de teelt van medicinale cannabis toe in Oekraïne, maar we introduceren aanvullende voorschriften – de vergunning voor het proces, de creatie van speciale gebouwen en hun controle, het merken van partijen die zullen worden gekweekt en de het volgen van elektronische recepten,” zei het parlementslid.

Brede steun voor legalisatie medicinale cannabis

Het lijkt erop dat er geen grotere steun is dan nu in het initiatief om medicinale cannabis in Oekraïne te legaliseren – plaatsvervangers van de Verchovna Rada, ministers en ook het hoofd van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, Metropoliet Epiphanius, steunen dit besluit. De legalisatie van medicinale cannabis was een van de items in de “Zelensky-peiling” tijdens de lokale verkiezingen, volgens welke meer dan 64% van de Oekraïners een dergelijk initiatief steunde.