VVD Haarlem stelt college vragen n.a.v. plan Halsema voor toeristenverbod coffeeshops

De Haarlemse VVD fractie is bang voor het 'waterbed-effect'.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -

De VVD in Haarlem heeft het college van Burgemeesters & Wethouders vragen gesteld over de mogelijke gevolgen voor Haarlem als het Amsterdamse coffeeshop toeristenverbod plan van Halsema, de politie en het OM wordt doorgezet.

VVD fractie bang voor waterbed-effect van het toeristenverbod voor Amsterdamse coffeeshops

De Haarlemse VVD fractie is bang voor het ‘waterbed-effect’, een ongewenste toestand die op een bepaalde plaats tegengegaan wordt, maar elders opnieuw opduikt. In dit geval dat toeristen voortaan hun wiet gaan kopen in Haarlem als ze niet meer naar de coffeeshop mogen in Amsterdam.

“We willen graag weten of de burgemeester ook een waterbed-effect verwacht”

Dat waterbed-effect was al eerder zichtbaar bij het sluiten van coffeeshops in het centrum van Amsterdam. In 2016 werd een onderzoek gepubliceerd door Dirk J. Korf, Nienke Liebregts en Ton Nabben.

“We willen graag weten of de burgemeester ook een waterbed-effect verwacht”, laat Wouter Rutten namens de VVD weten aan het Haarlems Weekblad. “Indien het geval is zouden we graag van hem horen of Wienen daar dan al contact over gehad met de burgemeester van Amsterdam en hoe hij denkt bij het optreden van een waterbed-effect denkt eventuele overlast te voorkomen”.

Ook al is de gemeenteraad tegen, kan burgemeester Halsema van samen met het OM en de politie toch besluiten het handhaven van het i-criterium (ingezetenen criterium, of wietpas in de volksmond) door te drukken.

Vorig jaar faalde nog een initiatief van VVD Amsterdam om de toeristen te weren. Amsterdamse nieuwszender AT5 peilde recentelijk hun panel en kreeg daarop 2000 reacties. Er is een kleine meerderheid tegen het weren toeristen in Amsterdamse coffeeshops.