Kleine meerderheid AT5 panel tegen weren toeristen in Amsterdamse coffeeshops

Bijna driekwart van de respondenten is bang dat de buitenlandse toeristen hun wiet voortaan op de zwarte markt gaan scoren.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

Het plan van burgemeester Halsema, het OM en de politie om toeristen uit de Amsterdamse coffeeshops te weren zorgt voor weerstand uit meerdere hoeken. Ook de Amsterdamse nieuwszender AT5 legde het eens voor hun AT5 panel. Een kleine meerderheid van 55% zou tegen het plan zijn om toeristen te weren uit de coffeeshops.

61%: alternatieve gang naar zwarte markt reden om niet toeristen te verbieden in de coffeeshops

Bijna driekwart van de respondenten is bang dat de buitenlandse toeristen hun wiet voortaan op de zwarte markt gaan scoren. 61% geeft daarom aan dat dit reden is om niet toeristen te weren uit de coffeeshops.

Het panel bestond uit 2000 Amsterdammers die verschillende vragen kregen voorgelegd

Driekwart van de respondenten zou een coffeeshop in de buurt hebben zitten waar ze wonen, maar 81% geeft aan dat ze daar geen overlast van ondervinden.

Het panel bestond uit 2000 Amsterdammers die verschillende vragen kregen voorgelegd. Onder andere de vraag of ze overlast ervaren van het drugstoerisme. 52% zegt van niet, 48% van wel. Zij die wel overlast ervaren, noemen vooral juist alcohol. ‘Overlast is meer door gebruik van alcohol plus wiet. Slechte combinatie’, reageert een AT5-panellidEen ander liet weten aan AT5: “De overlast wordt bezorgd door dranktoerisme van Engelsen die denken dat alles mag in Amsterdam. De toeristen die ik spreek in de coffeeshop vragen me vaak de weg naar het Anne Frankhuis, Rijksmuseum e.d. Behalve drank geeft ook lachgas aanleiding tot overlast, omdat het de mensen er ontremd van raken. Dat gebeurt niet bij weed of hasj (integendeel).”

Maar driekwart zou liever hebben dat Amsterdam niet zo bekend zou staan als een stad waar drugs gebruikt mogen worden. 60% zou dan ook graag af willen van het imago van Amsterdam waar makkelijk en legaal aan cannabis is te komen.