Amsterdam wil toch buitenlandse toeristen weren uit de coffeeshops

Tegen het advies van experts en de gemeenteraad.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -
Dutch Passion

Burgemeester Halsema van Amsterdam, het Openbaar Ministerie en de politie willen tegen het advies van experts en de gemeenteraad toch buitenlandse toeristen weren uit de coffeeshops.

Halsema, Openbaar Ministerie en politie willen toeristen uit de coffeeshops

“We gaan absoluut niet naar een cannabisvrij Amsterdam, coffeeshops horen bij de stad,” zegt Halsema tegen Het Parool. “Maar er is ook een enorm verlangen om het toerisme bij te sturen. Onze vrijheid mag geen vrijbrief zijn voor grote groepen jongeren om in de grachten te kotsen omdat ze te veel geblowd en gedronken hebben.”

“(…)Onze vrijheid mag geen vrijbrief zijn voor grote groepen jongeren om in de grachten te kotsen omdat ze te veel geblowd en gedronken hebben”

Halsema haalt onderzoek aan waaruit zou blijken dat een groot deel van de buitenlandse toeristen niet meer naar Amsterdam wil komen als ze niet naar de coffeeshop mogen. Uit dat onderzoek zou blijken dat er dan maar 73 coffeeshops nodig zijn voor de lokale markt, in plaats van de huidige 166.

Overgangstermijn en Amsterdams coffeeshopkeurmerk

Halsema denkt aan een ‘redelijke overgangstermijn’, waarvan de exacte lengte nog niet is bekend. Het verbod zal in ieder geval nog niet dit jaar in worden gevoerd. Opvallend is dat Halsema ook ‘ketenvorming’ bij coffeeshops wil tegengaan en ze wil een Amsterdams coffeeshopkeurmerk.

Dat coffeeshopkeurmerk zou coffeeshophouders de mogelijkheid geven meer dan 500 gram cannabis in voorraad in de coffeeshop te hebben. Ze denken aan een weekvoorraad, mogelijk een paar kilo laat Het Parool weten.

Vorig jaar faalde nog een initiatief van VVD Amsterdam om de toeristen te weren.

Coffeeshops en experts reageren geschokt

Het Parool publiceerde ook een stuk met reacties van Amsterdamse coffeeshops en de coffeeshopbond BCD.

Hieronder verzamelden we enkele reacties van experts via Twitter.