Omtzigt’s Nieuw Sociaal Contract wil ‘huidige softdrugsbeleid handhaven’

Pieter Omtzigt zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract schrijft in het verkiezingsprogramma: 'We handhaven het huidige softdrugsbeleid'.

0

Eerder vandaag heeft dan eindelijk Pieter Omtzigt zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) haar langverwachte verkiezingsprogramma gepubliceerd. Helaas is er op het gebied van cannabis (en drugs in het algemeen) weinig goed nieuws te melden. In het 80-pagina’s tellende verkiezingsprogramma is het woordje ‘cannabis’ niet te vinden, wel 9 keer het woordje ‘drugs’.

Nieuw Sociaal Contract: ‘We handhaven het huidige softdrugsbeleid’

Op pagina 67 vinden we in het verkiezingsprogramma, onder het kopje ‘Georganiseerde ondermijnende criminaliteit repressief aanpakken’ (hoofdstuk ‘Veiligheid en
leefbaarheid’):

Het blijft verboden om drugs te bezitten, verkopen of te produceren. We handhaven het huidige softdrugsbeleid.

nieuw sociaal contract pieter omtzigt softdrugsbeleid handhaven cannabis coffeeshops
Uit het verkiezingsprogramma van Nieuw Sociaal Contract.

Op dezelfde pagina schrijven ze ook:

Het doorbreken van het criminele verdienmodel en het terugdringen van criminele geldstromen moet een speerpunt zijn van het beleid.

Wat niet echt rijmt met het handhaven van het huidige softdrugsbeleid.

Mijn eerste reactie is dan ook: was te verwachten, maar het had erger gekund.

Cannabisvriendelijk is de partij niet, er staat immers niets verder over de wietproef, wietwet, thuisteelt, huisuitzettingen of de cannabis in het verkeer problematiek, maar ze willen de status quo behouden. En niet afbreken, zoals de meer rechtse (en Christelijke) partijen willen.

Lezen we verder het betreffende hoofdstuk, lezen we daar vooral CDA/VVD retoriek.

Wat natuurlijk niet verrassend is als je kijkt wie er op de lijst staan en wat zij de afgelopen jaren hebben gedaan.

Maar voor wie dacht dat NSC op dit onderwerp progressief zou zijn, heeft het dus mis.

Wel iets over vezelgewassen

Wel schrijven ze op pagina 54:

In de akkerbouw is duurzaam bodemgebruik leidend. We steunen de sector bij innovaties om met minder water, energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen een goede productie te halen. Ook stimuleren we de teelt en toepassing van plantaardig eiwit en vezelgewassen in eigen land. Dit draagt bij aan het verminderen van grondstoffen voor onder meer de bouw en de textielsector, en aan een nieuw verdienmodel voor de landbouw.

Waaruit je kunt concluderen dat er tenminste wel de bedoeling is dat vezelgewassen, waar vezelhennep onder valt, gestimuleerd moet worden volgens de partij.