Eerste operationele vergunningen toegekend aan cannabis clubs in Malta

Het toekennen van de twee operationele vergunningen aan clubs in Malta betekend dat de clubs nu mogen gaan kweken.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

De eerste operationele vergunningen voor cannabis clubs in Malta zijn toegekend aan twee verenigingen, wat betekent dat ze nu hun eigen cannabis kunnen kweken.

Historisch moment in Malta: twee clubs mogen nu cannabis gaan kweken, distributie volgt volgend jaar

Tijdens een persconferentie eerder deze week kondigde Leonid McKay, uitvoerend voorzitter van de Autoriteit voor Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC), aan dat de eerste operationele vergunningen in oktober zijn verleend.

De clubs in kwestie heten KDD Society en Ta’ Zelli, en het proces om cannabis aan leden te distribueren kan beginnen zodra de verenigingen over het product beschikken. De cannabis wordt vervolgens getest door ARUC voordat deze aan de leden wordt verkocht.

McKay benadrukte in de persconferentie dat ARUC de prijs van cannabis op geen enkele manier zal controleren, maar merkte op dat de prijs naar verwachting zal concurreren met die van de zwarte markt.

Intussen hebben nog vier clubs  een voorlopige vergunning en bevinden zich in een vergevorderd stadium om een operationele vergunning te verkrijgen.

McKay benadrukte verder dat ARUC in haar werk afstand neemt van de commercialisering van cannabis en verklaarde verder dat iedereen wiens doelen niet overeenkomen met die van de autoriteit, niet welkom is om met haar samen te werken.

Aan haar kant verklaarde parlementair staatssecretaris voor hervormingen, Rebecca Buttigieg, dat de aankondiging van dinsdag een historisch moment is. Buttigieg benadrukte verder dat drugshandel nooit getolereerd zal worden.

Reactie van Releaf Malta voorzitter Andrew Bonello

Op LinkedIn liet de voorzitter van Releaf Malta, Andrew Bonello, weten in een reactie: “Spannend nieuws! ARUC heeft de eerste twee operationele vergunningen verleend, wat een belangrijke stap betekent in de cannabishervorming. Het is echter ontmoedigend om het gebrek aan aandacht voor sociale rechtvaardigheid te zien en het lot van degenen die het meest getroffen zijn door de War on Drugs, waaronder de traditionele telers.”

Hij vervolgde: “We hebben ijverig een lokaal op maat gemaakt document gepresenteerd, waarin de nadruk wordt gelegd op een sociale gelijkheidsbenadering van de cannabishervorming. Het is essentieel dat dit perspectief prioriteit krijgt om een eerlijke en inclusieve toekomst voor iedereen te garanderen. Laten we blijven pleiten voor verandering!”

Meer informatie over de legalisatie van cannabis in Malta

Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO.

Cannabis Industrie Awards 2023