Interview met Andrew Bonello, president van ReLeaf Malta (NGO)

Andrew Bonello is de president van ReLeaf Malta NGO dat strijdt voor betere cannabiswetten in het land. Met succes, want Malta gaat thuisteelt en clubs legaliseren.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

Eerder vandaag publiceerden we een nieuwe Cannabis Industrie Podcast aflevering met Andrew Bonello van ReLeaf Malta, maar mocht je liever lezen kan je hieronder het interview lezen dat ik afnam met Andrew via de mail.

Over Andrew Bonello

Andrew Bonello Andrew Bonello is de president van ReLeaf Malta en heeft sinds 2019 onvermoeibaar gewerkt om de stem van cannabisconsumenten in Malta te vertegenwoordigen door een meer rechtvaardige, humane en niet-criminele benadering te promoten. Andrew heeft actief verschillende lokale actoren en internationale experts ontmoet om kwesties met betrekking tot cannabis, mensenrechten en volksgezondheid bespreken. In het jaar 2021 kijkt hij uit naar de invoering van decriminalisatie, dat het recht omvat om zelf cannabis te kweken, het wissen van strafbladen en de invoering van een sociaal billijkheidsprogramma.

Interview: Andrew Bonello, president van ReLeaf Malta

Mauro: Dag Andrew. Dank dat u een aantal vragen wilt beantwoorden. Als eerste vraag: Hoe is ReLeaf Malta ontstaan?

Releaf Malta Andrew: ReLeaf Malta werd in 2017 opgericht door een groep mensen die geloofden dat de huidige benadering van het consumeren, kweken en delen van cannabis meer kwaad dan goed doet. Zoals elke NGO is het kernteam van ReLeaf Malta geëvolueerd sinds de begindagen van het activisme en sinds 2019 ben ik de president. Samen met een sterk onderzoeksteam bleef ReLeaf Malta actief spreken over de voordelen van een gereguleerd systeem voor cannabis en de noodzaak om de draconische wetten te herzien die nog steeds honderden mensen per jaar opsluiten.

Zoals elke NGO is het kernteam van ReLeaf Malta geëvolueerd sinds de begindagen

Het ReLeaf Malta-voorstel voor een gereguleerde en gelegaliseerde cannabismarkt in Malta werd in 2019 aan de regering voorgesteld. Het voorstel was gericht op het belang van het opnemen van een sterke mensenrechtencomponent in de kernprincipes die leiden tot wetswijzigingen. Daarom zijn het recht om cannabis te kweken en om een ​​vereniging of sociale club op te richten om middelen te bundelen en ervoor te zorgen dat cannabis van goede kwaliteit is, twee kernprincipes voor een rechtvaardig, niet-commercieel en humaan systeem. ReLeaf Malta moedigde ook de verwijdering van strafregisters en rechtsmiddelen aan om sociale rechtvaardigheid te waarborgen voor mensen die negatief worden beïnvloed door een verbod. Het volledige voorstel van ReLeaf Malta is hier te vinden

Mauro: Wat ligt aan de basis van jullie succes?

Andrew:

  • Onderzoek – met name naar de rol van beleid om het welzijn van de samenleving als geheel te beïnvloeden, niet alleen van mensen die cannabis gebruiken
  • Outreach met buitenlandse experts – dit was vooral belangrijk om oplossingen te formuleren die logisch zijn en gebaseerd zijn op mensenrechtenprincipes. Helaas hebben GEEN experts uit het medische, sociologische, juridische of psychologische veld alternatieven voor opsluiting voorgesteld en in plaats daarvan blijven ze een status-quo promoten
  • Directe dialoog met regeringsfunctionarissen en ministers die belast zijn met de hervorming – dit zorgde ervoor dat de stem van mensen die cannabis consumeren, en het belang van het beschermen van cannabisconsumenten tegen bedrijfsbelangen, constant aan het roer van elke discussie stond.
Andrew Bonello Releaf Malta
Overleg met de premier van Malta.

Mauro: Denkt u dat het mogelijk zal zijn om een ​​deel van de voorgestelde regelgeving aan te passen? Zo is de hoeveelheid persoonlijk bezit (zelfs thuis, in verband met thuisteelt) vrij laag.

We zijn vastbesloten om te blijven streven naar meer flexibele en realistische cijfers

Andrew: Nu de wet in het parlement is ingediend, is het aan de wetgevers om amendementen voor te stellen en te stemmen om delen van de wet te wijzigen. Niettemin blijven we als NGO nauw contact houden met de wetgevers en hebben we onze volledige analyse van de huidige tekst al ingediend. Deze is ook hier te bekijken.

Helaas zijn de voorgestelde aantallen laag en weerspiegelen ze niet de verschillende cannabisconsumenten en teeltpraktijken. We zijn vastbesloten om te blijven streven naar meer flexibele en realistische cijfers, zodat er minder mensen als criminelen worden beschouwd door het nieuwe wettelijke regime.

Mauro: Bovendien is het verrassend dat de clubs geen gasten mogen ontvangen op het terrein voor consumptie, zoals de clubs in Spanje of coffeeshops in Nederland dat wel mogen. Hoe kan dat? Als er iets is dat we hier in Nederland hebben geleerd, is dat sociale consumptie enorm belangrijk is, maar vaak over het hoofd wordt gezien en vergeten.

We hopen echt dat de wetgevers een meer realistische benadering kiezen en consumptie en delen ter plaatse toestaan

Andrew: Dit komt ook voor ons als een verrassing en stond niet schriftelijk in de wet, maar bleek door de minister tijdens een interview. ReLeaf Malta heeft altijd uitgelegd dat de kernprincipes van een sociale club zonder winstoogmerk draaien om het creëren van een veilige ruimte voor de gemeenschap om cannabis te delen, zonder toevlucht te nemen tot de illegale markt. Wetgevers blijven cannabisconsumenten beschouwen als criminelen en mensen die mogelijk sociale onrust veroorzaken terwijl ze ‘high’ zijn. Dit komt als een groot verschil met de manier waarop alcohol- en tabaksconsumptie lokaal is toegestaan.

Bovendien lijkt het erop dat de wetgevers, door consumptie ter plaatse te verbieden, mensen op straat en in parken verdrijven, waardoor ze geen andere mogelijkheid hebben om vrienden te ontmoeten en cannabis te delen. We hopen echt dat de wetgevers een meer realistische benadering kiezen en consumptie en delen ter plaatse toestaan, ook in privéwoningen. Het is zeer zorgwekkend dat ‘delen’ niet is opgenomen in het wetsvoorstel. Deze situatie dreigt mensen die privé cannabis consumeren bloot te stellen aan onnodige risico’s en beschuldigingen van mensenhandel.

Mauro: Denkt u dat Malta ooit de laatste stap zal zetten en cannabis echt zal legaliseren en niet zal decriminaliseren zoals het nu lijkt te doen?

In werkelijkheid zou volledige legalisatie van cannabis mogelijk in strijd zijn met de VN-verdragen inzake drugsbestrijding

Andrew: In werkelijkheid zou volledige legalisatie van cannabis mogelijk in strijd zijn met de VN-verdragen inzake drugsbestrijding. Daarom is het vanuit het perspectief van de internationale betrekkingen moeilijk voorstelbaar dat een klein land zo’n monsterlijke taak op zich neemt om bruggen te slaan met de VN en andere lidstaten over zaken van binnenlandse aard. Dit zou echter kunnen veranderen als Malta de dialoog aangaat met gelijkgestemde landen als Uruguay, Jamaica en Canada, en tussentijdse wijziging van de VN-verdragen overneemt. Dit zou een grotere uitwisseling van beste praktijken mogelijk maken en op een ‘legale’ manier nog steeds binnen de verplichtingen vallen die vallen onder de VN-verdragen inzake drugsbestrijding.

Mauro: Is er nog iets dat u persoonlijk in het voorstel of op een later tijdstip veranderd zou willen zien?

Andrew:

  • Sociale rechtvaardigheid – dit is vergeten – ReLeaf Malta stelde voor om een ​​klachtencommissie op te richten binnen de nieuwe Autoriteit die cannabis reguleert, zodat de misstanden uit het verleden worden aangepakt.
  • Flexibelere manieren om cannabis te consumeren, te verbouwen en te delen – openbare consumptie moet worden toegestaan ​​op aangewezen plaatsen en tijdens bepaalde evenementen. Delen tussen volwassenen moet ook worden toegestaan ​​en mag niet worden bestraft met administratieve of strafrechtelijke gevolgen
  • Transparantere informatie over hoe de politie de nieuwe wet gaat aanpassen en uitvoeren

Mauro: Hoe zit het met toeristen die cannabis willen consumeren? En zal Malta ooit cannabistoerisme omarmen, denkt u?

Waarom zou een criminele component gebruikt blijven worden voor niet-gewelddadige gezagsgetrouwe toeristen?

Andrew: Dit is niet in de wet vermeld. Het is zeker iets waar de wetgevers rekening mee moeten houden, aangezien het niet opnemen van toeristen de criminele markt zou verlaten met een niche-manier om de markt nog steeds te monopoliseren. Toeristen moeten lid kunnen worden van een vereniging en dezelfde wettelijke waarborgen krijgen om cannabis te consumeren in Malta. Waarom zou een criminele component gebruikt blijven worden voor niet-gewelddadige gezagsgetrouwe toeristen?

Op het punt van cannabistoerisme kan dit een beetje gevaarlijk zijn gezien de problemen in Amsterdam, maar als het evenwichtig is, kan cannabistoerisme een grote aanwinst zijn voor lokale bedrijven, niet noodzakelijkerwijs gekoppeld aan cannabis.

Mauro: Medicinale cannabis wordt al een tijdje legaal gekweekt op het eiland. Hoe kijk je naar deze branche?

Geen enkele Maltese patiënt heeft tot nu toe geprofiteerd van lokaal geteelde cannabis

Andrew: Dit is een grappige vraag en maakt me aan het grinniken en huilen tegelijk! Geen enkele Maltese patiënt heeft tot nu toe geprofiteerd van lokaal geteelde cannabis en blijft dure medicinale cannabis kopen uit Duitsland en Canada. De geneesmiddelenindustrie, meer specifiek de Maltese Geneesmiddelenautoriteit, negeert pleidooien van patiënten die klagen dat de prijzen hoog zijn en dat er geen keuze is uit verschillende stammen of andere producten. ReLeaf Malta heeft ook geprobeerd de autoriteiten te ondervragen waarom mensen die in het verleden problematisch middelengebruik (opioïden of cocaïne) hebben gehad, nu worden gediskwalificeerd voor de toegang tot medicinale cannabis. Het is erg jammer dat de industrie geen geweten heeft voor de hindernissen waarmee lokale patiënten worden geconfronteerd en dat zij commerciële belangen boven de volksgezondheid en medische behoeften blijft stellen.

Mauro: Dankuwel Andrew!

Andrew Bonello kunt u volgen op Twitter. ReLeaf Malta is actief op Twitter en Facebook. En luister ook zeker naar onze podcast.