Nieuw onderzoek gepubliceerd naar impact legalisatie in VS op de illegale drugs markt

Het zou het meest uitgebreide onderzoek zijn naar de impact van de legalisatie van cannabis in Amerikaanse staten op de illegale drugs markt aldaar.

0
onderzoek studie legalisatie cannabis VS impact illegale drugs markten
- Advertentie -

Een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Addiction levert het meest uitgebreide bewijs tot nu toe van de associatie tussen de volledige legalisatie van cannabis in Amerikaanse staten en de impact op de illegale markten voor cannabis, heroïne en andere drugs in die staten.

Impact cannabis legalisatie in de VS op de illegale drugs markt

Met ingang van 2021 hebben 17 Amerikaanse staten en het District of Columbia wetgeving geïmplementeerd waarmee mensen van 21 jaar en ouder beperkte hoeveelheden cannabis voor recreatieve doeleinden kunnen bezitten, gebruiken en leveren. Uit deze studie bleek dat de implementatie van de legalisatie van cannabis verband hield met de volgende reacties op de illegale drugsmarkt in die staten:

  • 9,2% daling van de straat- / illegale cannabisprijzen.
  • 19,5% daling van de prijzen voor straat- / illegale cannabis van lage kwaliteit.
  • 64% stijging van de heroïneprijzen.
  • 54% toename van de potentie van heroïne.
  • 7,3% stijging van de straat- / illegale oxycodonprijzen.
  • 5,1% stijging van de straat- / illegale hydrocodonprijzen.
  • 93% afname van het aantal inbeslagnames door wetshandhavers van straat- / illegale cannabis
  • > 50% afname van het aantal inbeslagnames van heroïne, oxycodon en hydrocodon door de politie

Reactie hoofdauteur van het onderzoek, Dr. Angélica Meinhofer

“(…)markten voor illegale drugs mogelijk niet onafhankelijk van legale cannabismarktregulering(…)”

Hoofdauteur Dr. Angélica Meinhofer (universitair docent Population Health Sciences bij Weill Cornell Medicine) liet weten in een reactie: “Onze verkennende bevindingen suggereren dat markten voor illegale drugs mogelijk niet onafhankelijk zijn van legale cannabismarktregulering. Wanneer steeds meer implementatiegegevens beschikbaar komen, zullen we meer onderzoek moeten doen om te bepalen of recreatieve cannabiswetten die veranderingen op de illegale markt veroorzaken en wat er op de lange termijn gebeurt.”

Deze studie gebruikte een verschil-in-verschillen-analyse van de gespreide implementatie van wetgeving in 11 staten om veranderingen in uitkomsten te vergelijken tussen staten waar legalisatie is ingevoerd en waar cannabis nog steeds is verboden. Deze studie gebruikte crowdsourcing-gegevens van Price of Weed en StreetRx over de prijs en kwaliteit van illegale drugs, die onderhevig kunnen zijn aan fouten en steekproeven.