€1,4 miljoen voor medicinale cannabis onderzoek epileptische aanvallen therapieresistente kinderen

Het lijkt alsof ze wakker zijn geworden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals

Vorige week werd bekend dat het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen een subsidieronde heeft opengesteld voor onderzoek naar het effect van medicinale cannabis op de frequentie en/of ernst van epileptische aanvallen bij therapieresistente kinderen. Voor het onderzoek is maximaal 1,4 miljoen euro beschikbaar over vier jaar.

Een gedeelte van die 1,4 miljoen euro moet worden ingezet om de kosten van het vervaardigen van het gestandaardiseerde onderzoeksproduct conform de daarvoor geldende (kwaliteits)normen te dekken. Hiervoor dient een gespecificeerde offerte van een daartoe bevoegde partij te worden bijgevoegd bij de begroting, valt te lezen op de website.

Randvoorwaarden

Het te onderzoeken product wordt vervaardigd op basis van de grondstof die geleverd wordt door het Bureau Medicinale Cannabis (BMC). Dit betreft gedroogde bloemen (al dan niet in gegranuleerde vorm) die in verschillende variëteiten beschikbaar zijn met bekende hoeveelheden van de werkzame stoffen THC en CBD. De volgende eisen zijn van toepassing:

  • De levering van de grondstof(fen) en de daarmee gepaard gaande kosten stemt u tijdig nader af met het BMC. De uitkomsten van deze afstemming staan reeds vermeld in uw subsidieaanvraag.
  • De bereiding van het te onderzoeken product wordt uitgevoerd door een daartoe bevoegde in Nederland gevestigde partij.
  • Om onderzoek met cannabis te kunnen uitvoeren beschikt u over een opiumontheffing.

Tot dinsdag 28 september, 14.00, kunnen geïnteresseerden hun aanvraag indienen.

Ierse Ministerie van Volksgezondheid koopt cannabisolie in bij apotheek in Den Haag

Het zou mij niet verbazen als het enigszins heeft te maken met het nieuws van het Ierse Volksgezondheid Ministerie dat cannabisolie gemaakt van Bedrocan wiet inkoopt bij Transvaal apotheek in Den Haag, voor onder andere de dochter van Vera Twomey met Dravet Syndrome. Twomey’s dochter is zo’n therapieresistent kind dat haar leven heeft te danken aan cannabis.