Op 19 december 2024 heeft de regio Groß-Gerau bekend gemaakt ook een pilot te willen starten met de verkoop van cannabis voor recreatieve doeleinden. Onder leiding van Erster Kreisbeigeordneter Adil Oyan (Groenen) werd een intentieverklaring ondertekend door de Cansativa Group en Prof. Dr. Justus Haucap van de Heinrich-Heine-Universiteit Düsseldorf. Het project onderzoekt maatschappelijke, economische en gezondheidsaspecten van gereguleerde cannabisdistributie.
View this post on Instagram
Dit initiatief volgt op een besluit in de zomer van 2024, waarin Groß-Gerau werd uitgeroepen tot modelregio voor cannabisonderzoek.
Benedikt Sons, medeoprichter van Cansativa, benadrukte in het persbericht de ideale ligging van Groß-Gerau: “We zijn erg blij dat we zo’n baanbrekend project in onze directe omgeving kunnen opzetten. Dankzij de nabijheid van Frankfurt en de logistieke voordelen biedt Groß-Gerau ideale omstandigheden voor het opdoen van nieuwe wetenschappelijke kennis over consumentencannabis. Als jarenlange partner van apotheken en marktleider in de medicinale cannabismarkt beschikken wij over de nodige ervaring om dit project succesvol te implementeren.”
Focus op apotheken en regulering van de markt
Een kernonderdeel van het onderzoek is de distributie van recreatieve cannabis via apotheken. Deze zijn volgens Cansativa bij uitstek geschikt vanwege hun expertise in medische producten en hun strikte kwaliteits- en leeftijdscontroles. Apotheken bieden consumenten niet alleen toegang tot veilige producten, maar ook deskundige voorlichting. Cansativa, marktleider in medisch cannabisbeheer, brengt waardevolle ervaring en een uitgebreid netwerk mee in dit traject.
Het onderzoek richt zich ook op de impact van gereguleerde distributie op de illegale markt en de economische potentie van de cannabisindustrie. Prof. Dr. Haucap, expert in marktanalyse en economische effecten, leidt de wetenschappelijke begeleiding.
Belang voor nationale en internationale regelgeving
Het project maakt deel uit van een bredere wetenschappelijke verkenning mogelijk gemaakt door de recente wetgeving op basis van de Duitse cannabiswet. Doel is om een databasis te creëren die inzicht geeft in de effecten van gereguleerde cannabisdistributie. Het project sluit aan bij internationale voorbeelden, zoals in Zwitserland, waar soortgelijke initiatieven al waardevolle resultaten hebben opgeleverd.
Apotheken en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit baanbrekende onderzoek.