Raad van State: Beverwijkse coffeeshop Life II blijft gesloten na hoger beroep

Eigenaar Elmas noemt delen van de uitspraak 'wankel', maar volgens de rechter is er voldoende reden om de coffeeshop te sluiten.

0
Raad van State
- Advertentie -

De coffeeshop Life II in Beverwijk zal niet heropenen, zo heeft de Raad van State besloten na een hoger beroep van de eigenaar, Erdal Dür. De coffeeshop is al meer dan een jaar gesloten en de eigenaar heeft geen plannen om de zaak opnieuw te openen. Hoewel de advocaat van Dür, Hulya Elmas, nog manieren ziet om de uitspraak aan te vechten, is het niet duidelijk of de eigenaar dit zal doen.

Wankel besluit volgens de eigenaar van de coffeeshop

Elmas noemt delen van de uitspraak ‘wankel’, maar volgens de rechter is er voldoende reden om de coffeeshop te sluiten.

In de afgelopen jaren heeft de eigenaar namelijk diverse overtredingen begaan. Zo werden er in 2017 veertig joints en ongeveer 100 gram hasj in zijn auto gevonden en werd er drie jaar later ruim twee kilo wiet en hasj in zijn auto aangetroffen, waarvoor hij een taakstraf kreeg van 60 uur.

Deze misstappen wegen volgens de rechter zwaar mee bij de sluiting van de coffeeshop, omdat het erop wijst dat de exploitatievergunning mede zal worden gebruikt om strafbare zaken te plegen. Ook kreeg Dür in het verleden een boete omdat zijn voorraad te groot was en ontving hij waarschuwingen omdat hij zich niet aan de openingstijden hield en een tussenwand had geplaatst waardoor het niet mogelijk was om van buiten naar binnen te kijken.

Toch zijn er nog manieren om de uitspraak aan te vechten, aldus Elmas. Ze zal de uitspraak bestuderen en met Dür bespreken of hij verdere stappen wil ondernemen.

Spijkers op laag water zoeken

Dür heeft in het verleden aangegeven dat hij zich onterecht behandeld voelt en dat er steeds spijkers op laag water gezocht worden om hem te sluiten.

De burgemeester van Beverwijk, Martijn Smit, sloot de coffeeshop nadat gegevens van onder andere de Belastingdienst en het Landelijk Bureau Bibob gebruikt werden in de aanklacht tegen Dür.

De rechter oordeelde echter dat deze gegevens wel gebruikt mogen worden en heeft het besluit om de coffeeshop te sluiten bevestigd.

Vorig jaar besloot de gemeente ook al dat coffeeshop Stingray gesloten moest blijven. In Beverwijk zijn daarmee nog maar twee coffeeshops over: Spliff en Taffne.