Raphael Mechoulam, eerste die THC en CBD synthetiseerde, overleden

Dr. Raphael Mechoulam, Ph.D, werd 92 jaar.

0
Raphael Mechoulam overleden
Screenshot via YouTube
- Advertentie -

Eerder vandaag werd het treurige nieuws bekend gemaakt door het International Cannabinoid Research Society (ICRS) dat gisteren Dr. Raphael Mechoulam, Ph.D, vreedzaam is overleden in zijn huis in Jerusalem op 92 jarige leeftijd.

Raphael Mechoulam was de ‘Father of Cannabinoid Research’

Dr. Mechoulam was een vooraanstaande Israëlische chemicus en onderzoeker, vooral bekend om zijn baanbrekende werk op het gebied van cannabisonderzoek. Alom vereerd als de “Father of Cannabinoid Research”, waren zijn ontdekkingen met betrekking tot de chemie en farmacologie van cannabinoïden, waaronder de baanbrekende identificatie en synthese van tetrahydrocannabinol (THC), de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, en de ontdekking van het endocannabinoïdensysteem.

Mechoulam’s onderzoek heeft een grote invloed gehad op ons begrip van het endocannabinoïdensysteem, het belang ervan en het therapeutische potentieel van cannabis. Zijn werk maakte de weg vrij voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelingen voor een reeks medische aandoeningen, waaronder chronische pijn, epilepsie en multiple sclerose.

Als erkenning voor zijn vele bijdragen aan het veld ontving Mechoulam talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder:

  • Israel Prize in Exact Sciences – Chemie (2000)
  • Heinrich Wieland-prijs (2004)
  • NIDA-ontdekkingsprijs (2011)
  • EMET-prijs (2012)
  • Rothschild-prijs voor chemische wetenschappen en natuurwetenschappen (2012)
  • National Academy of Sciences Award in Chemische Wetenschappen (2014)
  • Harvey-prijs (2019)
  • Lifetime Achievement Award van de Cannabis Chemistry Subdivision van de American Chemical Society (2020)
  • Eredoctoraten van Ohio State University, University of Guelph, Complutense University en het Weizmann Institute of Science

Naast zijn wetenschappelijke prestaties stond Mechoulam bekend om zijn inzet voor het bevorderen van wetenschappelijke nieuwsgierigheid en ontdekking, en om zijn vrijgevigheid bij het begeleiden en ondersteunen van andere onderzoekers in het veld, waaronder veel leden van de ICRS-vereniging. Zijn werk inspireerde en inspireert nog steeds een generatie succesvolle cannabinoïde-onderzoekers. Als zodanig zal hij niet alleen herinnerd worden vanwege zijn specifieke bijdragen aan onderzoek naar cannabis en cannabinoïden, maar ook vanwege zijn verstrekkende invloed op de wetenschappelijke gemeenschap en meer in het algemeen op onze mondiale samenleving.

Mechoulam’s naam staat en zal voor altijd verbonden zijn aan de ICRS Raphael Mechoulam Award die wordt uitgereikt aan vooraanstaande, gevestigde wetenschappers die voortdurend verdienstelijke, belangrijke en algemeen erkende bijdragen hebben geleverd aan onderzoek naar cannabinoïden en endocannabinoïden dat zich heeft verplaatst de discipline vooruit. De winnaar van Mechoulam in 2023 wordt de 24e prijs die in zijn naam wordt uitgereikt.

Mechoulam’s werk maakte de weg vrij voor veel van het onderzoek van ICRS-leden en vormde de hoeksteen van kennis die leidde tot baanbrekende ontdekkingen over het endocannabinoïdesysteem. Zijn betekenis in de vele decennia sinds zijn vroege ontdekkingen kunnen niet genoeg worden benadrukt.

Meer leren over Mechoulam? Bekijk dan de documentaire The Scientist.


De dienst zal worden gehouden op zondag 12 maart om 14:00 Israëlische tijd, in het Jeruzalem Community Funeral Home, Givat Shaul, Jeruzalem.

Zittende Sivah in Beit Mechoulam, 12 Tschernihovsky St., Apt 11., Jeruzalem,
zondag – donderdag, 16:00 – 20:00 uur, 22:00 – 13:00 uur, vrijdag 17 maart, 00:00 – 13:00 uur