In 1964 zat professor Raphael Mechoulam in een bus met 5 kilo premium Libanese hasj in een plastic zak op weg naar zijn laboratorium aan het Weitzmann Institute in Rehovot. Die merkbaar geurige busrit bleek een belangrijke rit, aangezien Mechoulam dat ritje gebruikte om de psychoactieve component in cannabis, tetrahydrocannabinol (THC), te ontdekken. Het was een ontdekking die wetenschappers decennia lang was ontgaan.
Vervolgens ontdekte Raphael Mechoulam dat het menselijk brein zijn eigen cannabis produceert
Twintig jaar later stelde Mechoulam vast dat THC interactie heeft met het grootste receptorsysteem in het menselijk lichaam, het endocannabinoïdesysteem. Vervolgens ontdekte hij dat het menselijk brein zijn eigen cannabis produceert – een chemische stof die ze anandamide noemden naar het Sanskrietwoord ananda, ‘gelukzaligheid’.
Hoewel nog steeds vrijwel onbekend bij de meeste onderzoekers en medische professionals vanwege het wereldwijde verbod op cannabis, groeit het belang van het endocannabinoïdesysteem dagelijks. Het wordt de ‘supercomputer’ genoemd die de homeostase in het menselijk lichaam reguleert.
Omdat receptoren in de hersenen en in elk belangrijk orgaan worden aangetroffen, wordt aangenomen dat dit systeem bij de meeste ziektetoestanden betrokken is. Dit is een van de redenen dat Cannabis zoveel verschillende ziekten behandelt. Mechoulam heeft deze verbinding langer en bedachtzamer onderzocht dan welke andere wetenschapper dan ook. Hij heeft de rol van cannabis ontdekt bij de behandeling van epileptische aanvallen, schizofrenie en PTSS, plus de impact ervan op andere functies die de menselijke gezondheid regelen, zoals de snelheid waarmee een kind een band met zijn moeder krijgt. Hij heeft talloze wetenschappelijke prijzen gewonnen en wordt algemeen erkend als de “vader van de cannabinoïde geneeskunde”. Ondanks deze onderscheidingen is de naam van Mechoulam niet bekend buiten een kleine groep onderzoekers.
The Scientist documentaire
The Scientist is een documentaire die het verhaal vertelt van Mechoulam vanaf zijn vroege dagen als kind van de Holocaust in Bulgarije, via zijn immigratie naar Israël, en zijn carrière als hoofdonderzoeker naar de chemie en biologie van ‘s werelds meest verkeerd begrepen fabriek.
“Toen Darwin zijn ideeën over evolutie afmaakte, legde hij ze twintig jaar in een la omdat hij bang was voor wat de kerk zou zeggen”
“Toen Darwin zijn ideeën over evolutie afmaakte, stopte hij ze twintig jaar in een la, omdat hij bang was voor wat de kerk zou zeggen”, zegt Zach Klein, de schrijver, producent, redacteur van The Scientist. “Mechoulam werd nooit belasterd omdat hij zo’n geweldige wetenschapper is, maar de wereld heeft zijn bevindingen traag begrepen vanwege de demonisering die Cannabis leed sinds het begin van de oorlog tegen drugs.”
Klein ontmoette professor Mechoulam voor het eerst bij het onderzoeken van de manier waarop cannabis de symptomen van chemotherapie vermindert die zijn moeder ervoer terwijl zij werd behandeld voor borstkanker. Dat leidde tot zijn eerste documentaire, Prescribed Grass, die in 2009 op de Israëlische televisie werd uitgezonden en gezondheidsfunctionarissen in dat land ertoe aanzette het huidige door de staat gesponsorde programma voor medicinale cannabis ter wereld te lanceren.
Bekijk de gehele documentaire hieronder op YouTube: