Luxemburg gaat nieuwe leverancier voor medicinale cannabis zoeken

Vanwege voortdurende tekorten aan medicinale cannabis gaat Luxemburg een aanbesteding uitschrijven voor een nieuwe leverancier.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Luxemburg kampt met voortdurende tekorten in de levering van medicinale cannabis, wat de overheid ertoe heeft aangezet om later dit jaar een aanbesteding uit te schrijven voor een nieuwe leverancier. Dit bevestigde het ministerie van Volksgezondheid als reactie op een parlementaire vraag van Sven Clement, lid van de Piratenpartij. Van de drie beschikbare soorten cannabis zijn er dit jaar twee herhaaldelijk niet leverbaar geweest. Hoewel momenteel alle categorieën beschikbaar zijn, blijft de situatie zorgwekkend.

Oorzaken en oplossingen

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de leveringsproblemen opnieuw veroorzaakt door productiebottlenecks in de relatief jonge industrie. Eerder hadden dergelijke knelpunten ook al geleid tot tekorten. Gevraagd door de Piratenpartij wat er gedaan wordt om toekomstige verstoringen te voorkomen, antwoordde het ministerie dat het huidige contract eind dit jaar afloopt en dat “de nodige aanpassingen” zullen worden doorgevoerd.

Het ministerie onderzoekt momenteel of er wijzigingen moeten worden aangebracht in de manier waarop medicinale cannabis wordt ingekocht, afgehandeld of gedistribueerd. “Het Ministerie van Volksgezondheid analyseert momenteel of er aanpassingen nodig zijn in de wijze waarop medicinale cannabis wordt ingekocht, afgehandeld of gedistribueerd,” aldus het ministerie tegenover de Luxembourg Times.

Of de huidige leverancier, die sinds 2021 in functie is, opnieuw geselecteerd zal worden, blijft onduidelijk.

Politieke context en toekomstperspectieven

Medicinale cannabis is sinds juli 2018 legaal in Luxemburg. Dit werd destijds gezien als een mogelijke stap richting decriminalisering van recreatief gebruik, een idee dat vooral binnen de Piratenpartij op steun kon rekenen. De DP-LSAP-Groenen coalitie had in 2018 beloofd om recreatieve cannabis te legaliseren, maar slaagde er slechts in om wetgeving door te voeren die het kweken van een beperkt aantal planten thuis toestond en de boetes voor bezit van kleine hoeveelheden verminderde.

Het nieuwe CSV-DP kabinet heeft dit plan echter laten varen, terwijl buurland Duitsland vanaf april dit jaar uitgebreide liberaliseringen van zijn cannabiswetgeving heeft doorgevoerd.