Luxemburgers mogen vanaf vandaag 4 wietplanten thuis kweken

Vanaf vandaag, 21 juli, mogen inwoners van Luxemburg thuis vier cannabis planten kweken voor eigen gebruik.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Het Ministerie van Justitie heeft afgelopen dinsdag een verklaring gepubliceerd waarin werd aangekondigd dat de legalisatie van thuisteelt en de consumptie van cannabis officieel is opgenomen in het staatsblad van Luxemburg. Hierdoor zal de wet vandaag, vrijdag 21 juli, van kracht worden, vier dagen nadat de tekst werd gepubliceerd.

Nieuwe wet legaliseert privé-teelt van cannabis voor volwassenen

Volwassenen in Luxemburg hebben daardoor toestemming om maximaal vier cannabisplanten per huishouden te kweken.

Er zijn geen bepalingen omtrent de grootte van de planten of de hoeveelheid cannabis die geoogst mag worden. Hoewel volwassenen in een huishouden alleen mogen consumeren en behouden wat zij oogsten van de vier planten, zijn er geen beperkingen qua hoeveelheid cannabis of THC-gehalte.

Met de legalisatie van thuisteelt hoopt de regering de druk op het strafrechtelijk systeem te verminderen en ruimte te bieden voor een beter gereguleerde markt.

Beperkingen en verboden rondom cannabisgebruik blijven van kracht

Hoewel de privé-teelt en consumptie van cannabis nu legaal zijn, blijven er toch enkele beperkingen en verboden van kracht.

Het blijft bijvoorbeeld verboden om cannabis buiten het eigen huis te consumeren of te vervoeren.

Bovendien is de verkoop van cannabis tussen particulieren nog steeds niet toegestaan.

Gewijzigde straffen voor overtredingen van de nieuwe wet

Met de legalisatie van privé-teelt en consumptie heeft de Luxemburgse overheid ook de straffen voor cannabisgerelateerde overtredingen herzien.

Zo liet de minister van Justitie eerder deze maand in een interview weten dat als je buiten wordt betrapt met minder dan 3 gram cannabis, krijg je een boete van €145. In dit geval wordt de cannabis ook in beslag genomen. Als je de boete niet direct ter plaatse kunt betalen, kan de boete oplopen tot €500 (dit is ook het geval als je de maximale limiet van vier planten per huishouden niet naleeft).

Als je meer planten bezit, betrapt wordt op de verkoop van cannabis, of als er minderjarigen bij betrokken zijn, zijn de straffen veel zwaarder: boetes kunnen oplopen tot €250.000 en je riskeert een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Het is ook verboden om cannabis te verkopen of simpelweg aan te bieden aan derden in je huis.

De wetgeving is via deze link in te lezen.