Rechter kiest kant coffeeshop Prix d’Ami: Rabobank moet twee zakelijke rekeningen openen

De Rabobank moet nu binnen twee weken de rekeningen verschaffen.

0
legale cannabis verkoop rabobank coffeeshop coffeeshophouder pinbetaling contant geld
- Advertentie -

Vorige week oordeelde de rechtbank Amsterdam dat de Rabobank twee zakelijke rekeningen voor twee nieuwe aandeelhouders van coffeeshop Prix d’Ami niet mag weigeren en ze toch toe moet laten.

Rabobank moet twee zakelijke rekeningen verschaffen aan twee aandeelhouders coffeeshop Prix d’Ami in Amsterdam

Iets wat op zichzelf al opzienbarend is. De relatie tussen banken en coffeeshops is moeilijk, alhoewel rechters ook gelukkig wel eens de kant van de coffeeshop kiezen.

In dit geval ging het om de dochter en het nichtje van een van de aandeelhouders die een zakelijke rekening wilde openen, nadat de aandeelhouder had aangegeven met pensioen te willen gaan. Na afwijzingen bij andere financiële instellingen, zouden ze naar de Rabobank zijn gegaan waar ze al zaken mee deden. Die wees het verzoek aanvankelijk af, maar de rechter tikte de Rabobank op de vingers.

Rabobank zou geen steekhoudende argumenten hebben

De rechter oordeelde in het kort geding dat ze zo snel mogelijk een zakelijke rekening moeten verstrekken aan de personen in kwestie. De Rabobank zou geen steekhoudende argumenten hebben om dat niet te doen. De bijzondere zorgplicht geldt ook voor coffeeshop ondernemers.

De Rabobank heeft de dochter en nichtje volgens de rechter maanden aan het lijntje gehouden door te zeggen dat ze aan cliëntonderzoek deden in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), maar zou hier nooit aan zijn begonnen. Het niet beginnen van dit onderzoek zou de Rabobank op zijn beurt weer als argument hebben gebruikt om niet de rekeningen te verschaffen. De Rabobank moet nu binnen twee weken de rekeningen verschaffen.

Lees ook: Jef Martens over banken, betalen en de coffeeshops