Eerste lokaal gekweekte medicinale cannabis leverbaar in Duitsland

Wie mag de Duitse gekweekte medicinale cannabis leveren in Duitsland? Lees hier welke kweker en welke voordelen dat heeft.

0
Duitsland legalisering cannabis monopoly medicinale cannabis cansativa aphria Baden-Württemberg Groenen CDU
- Advertentie -

Woensdag 7 juli 2021 was het zover. Het was een race tussen enkele kwekers met een medicinale kweeklicentie. Wie krijgt als eerste goedkeuring van de Duitse toezichthouder om te gaan leveren? Wordt het Aphria (Tilray), Aurora of Demecan? De afvalrace begon in 2017 toen van de 79 inschrijvingen deze drie partijen een vergunning werd toegekend.

Daarbij is een speciale rol weggelegd voor Cansativa, een Duitse startup. Cansativa is de exclusieve distributeur van in Duitsland gekweekte medicinale cannabis voor de lokale markt. Het exclusieve distributierecht is naar verwachting voor 10,4 ton cannabis die gekweekt wordt in Duitsland in de komende 4 jaar.

En de winnaar is… Aphria, een dochteronderneming van Tilray

De ontknoping van woensdag is gevallen: Aphria’s (na een fusie een dochteronderneming van Tilray geworden) medicinale cannabis ligt als eerste op de distributieplanken van Cansativa. Apotheken kunnen nu kiezen uit lokaal geteelde cannabis. Overigens zijn niet alle apotheken happig op de verkoop van cannabis. Volgens Handelsblatt zijn slechts maximaal 2.500 van 19.000 apotheken gespecialiseerd.

de verkoopprijs voor een apotheek ligt op €4,30/g

Cansativa biedt oplossingen in de logistiek en diensten zoals verpakken, communicatie en certificering. Daarnaast kan en mag Cansativa ook alle andere merken internationaal gekweekte cannabis leveren. Duits geteelde cannabis is echter aantrekkelijker – de verkoopprijs voor een apotheek ligt op €4,30/g schrijft Handelsblatt. Apotheekprijzen voor buitenlandse cannabis ligt volgens bronnen van Supscore op ongeveer €10/g.

De Duitse medicinale telers

Aphria is vroeg begonnen en heeft een productielocatie in Neumünster, meldt het agentschap voor cannabis. Aphria heeft 8 kweekruimtes op die locatie. Sindsdien is met de fusie met Tilray het kantooradres in Berlijn. In Neumünster kweekt men drie soorten medicinale cannabis. Welke (eigen) genetica het precies is, is nog onbekend. Wel wordt “Aphria Type I” genoemd in een video geplaatst op Linkedin door een van de mede-oprichters van Cansativa.

Aurora Cannabis heeft in Leuna bij Leipzig een productielocatie. Leuna is bekend om de procestechnologie. Vele grote namen in de (petro)chemische industrie zitten op hetzelfde terrein. Aurora mag tot 4.000kg gaan leveren voor de komende jaren. Het hoofdkantoor voor Duitsland is in Berlijn.

Demecan heeft ten noorden van Dresden een medicinale kwekerij. Op het terrein van een voormalig slachthuis. De locatie van Demecan is dezelfde als Mariplant/Wayland, een onderdeel van Maricann uit Canada. Demecan is gestart door enkele jonge ondernemers uit Berlijn. Zij zagen een kans in de reeds bestaande locatie.

De vraag der vragen – hoe bevalt het?

Aphria heeft bij de bouw van de productielocatie alle know-how ingezet van het Canadese moederbedrijf. De inrichting van de 8 kweekkamers, de cycli van de luchtverversing, het werken met ozon. Gaat dat een verschil opleveren met de smaak en terpenen expressie?

De 50 medewerkers werken in elk geval met dezelfde genetica. Daarvoor zijn in november 2020 150 stekken geleverd uit Canada. De eerste oogst leverde ongeveer 50kg op. Het doel is om eind 2021 1.000kg geleverd te hebben.

We gaan het merken: vanaf 8 juli ligt de Duitse cannabis in de apothekersschappen. De eerste reviews zullen ongetwijfeld snel volgen op YouTube. Wellicht komt er ook een unieke manier van kweken zoals we het Reinheitsgebot kennen voor Duits bier…

Lees ook: