Ruim voldoende handtekeningen voor cannabis legalisatie referendum in Ohio

De Amerikaanse staat Ohio is weer een grote stap dichterbij tot een referendum voor de legalisatie van cannabis in november.

0
ohio
- Advertentie -

De groep “Coalition to Regulate Marijuana Like Alcohol” heeft nog eens 222.000 handtekeningen van geregistreerde kiezers ingediend om een initiatief voor de legalisatie van cannabis op het stembiljet van november te plaatsen.

Overweldigende steun voor initiatief voor legalisatie van cannabis

Het kantoor van de staatssecretaris is nu bezig met het valideren van de handtekeningen. Het totaal aantal is bijna twee keer zo groot als het vereiste aantal (124.046) om het door burgers geïnitieerde voorstel dit najaar aan de kiezers voor te leggen.

Voorstanders hadden eerder al meer dan 130.000 gevalideerde handtekeningen verzameld van kiezers uit Ohio ter ondersteuning van het initiatief. Deze handtekeningen werden bewaard nadat partijen die betrokken waren bij een juridische procedure vorig jaar een schikking troffen. Volgens de voorwaarden van die schikking moesten voorstanders hun inspanningen uitstellen tot november van dit jaar.

In mei sprak Tom Haren, woordvoerder van de coalitie, met de Ohio Capital Journal en zei: “Het komt op het stembiljet en het zal worden aangenomen. Ohioanse consumenten hoeven niet meer afhankelijk te zijn van hun drugsdealers of naar Michigan te gaan. Ze zullen veilig, effectief en gereguleerd cannabis voor volwassenen kunnen hebben hier in de Buckeye State.”

Een staatsonderzoek uit 2022 onder waarschijnlijke kiezers, uitgevoerd door het Siena College Research Institute, meldde sterke steun voor de legalisatie van cannabis voor volwassenen onder Democraten (79 procent) en onafhankelijke kiezers (61 procent), maar aanzienlijk minder steun onder Republikeinen (40 procent).

Belangrijkste bepalingen van het voorstel

Het voorstel staat de bezit van maximaal 2,5 ounces (ongeveer 70 gram) cannabis of 15 gram cannabisextract toe voor personen van 21 jaar en ouder. Volwassenen in Ohio zouden cannabis kunnen kopen bij winkels of tot 12 planten kunnen kweken in een privéwoning (waar minstens twee volwassenen wonen). De verkoop van cannabisproducten zou belast worden met 10 procent. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om de verkoop in hun gebied niet toe te staan als een meerderheid van gekozen functionarissen voor een dergelijke verordening stemt.

In 2015 verwierpen Ohioanse kiezers een referendum dat een beperkte legale markt voor de commerciële productie en verkoop van cannabis aan volwassenen wilde oprichten. Verschillende bepalingen van dat voorstel waren zeer omstreden, met name die welke beoogden het aantal vergunningen voor commerciële kwekers te beperken tot alleen de financiële investeerders van het initiatief.