Staatssecretaris reageert op uitzending Radar over opkomst illegale cannabis vapes onder jongeren

Gisteren in de aflevering van Radar kaartte het programma het probleem van de opkomst van illegale cannabis vapes onder jongeren aan. De staatssecretaris heeft al gereageerd.

0
Radar AVROTROS illegale cananbis vapes vaporizers
Screenshot uit de aflevering van Radar.
- Advertentie -

Gisteren kwam eerst het bericht op de NOS website dat er 672.000 chronisch zieken door tabak zijn en de ‘industrie richt zich op jongeren’. Reden des te meer dacht ik om als cannabisindustrie daar op in te haken met een campagne om op te roepen puur te roken en/of te verdampen, maar ik zag echter niet aankomen dat de aflevering van het tv programma Radar van de omroep AVROTROS zou gaan over illegale cannabis vapes.

Illegale cannnabis vapes rukken op onder jongeren

Ik vreesde dan ook het ergste, maar de aflevering zat redelijk goed in elkaar.

Het probleem is namelijk dat naast de opkomst van de nicotine vapes onder tieners, ze nu ook aan de illegale cannabis vapes zitten. Met alle risico’s van dien.

Naast illegaal geïmporteerde THC vapes, betreft het namelijk vooral vapes met nieuwe (synthetische) cannabinöiden

Naast illegaal geïmporteerde THC vapes, betreft het namelijk vooral vapes met nieuwe (synthetische) cannabinöiden zoals HHC, HHC-P, THC-P en THC-O die daarnaast (net zoals illegale THC vapes) gemaakt kunnen zijn van basismateriaal waarop pesticiden zijn gebruikt. Daardoor vind je in het eindproduct ook sporen van pesticiden, maar ook PGR’s.

Helemaal kwalijk is dat er ook resten van nicotine in de illegale vapes werd aangetroffen.

De vapes worden namelijk niet gemaakt in Nederland, maar in het buitenland. In de VS (na de introductie van de 2018 Farm Bill) en in de rest van Europa, zijn cannabinoïden (zoals eerder genoemd hierboven) overwegend legaal. Men denkt dan ook snel dat het legaal is in Nederland, maar schijn bedriegt. In de wetgeving wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen cannabinoïden.

En dan zijn er nog de vele stoffen waarmee de cannabinoïden worden aangelijnd zodat ze verdampt kunnen worden in een vaporizer.

Niet te verwarren met dry herb vaporizers die zijn bedoelt om cannabis toppen mee te verdampen en waarbij géén schadelijke stoffen vrijkomen, maar deze vaporizers wel zijn verboden om online verkocht te worden sinds 1 juli 2023.

Reactie staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie & Sport)

Radar publiceerde ook de reactie van VVD staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie & Sport):

“Vapes met smaakjes zijn verboden onder de Tabaks- en Rookwarenwet, en vapes met THC zijn verboden onder de Opiumwet. De NVWA handhaaft streng op het smaakjesverbod, ongeacht of er THC of HHC in zit en de politie houdt toezicht op THC-vapes. Verkopers van illegale vapes riskeren boetes tot €22.500. Douane en NVWA werken samen om import en verkoop van illegale vapes in Nederland te stoppen. Distributeurs en groothandelaren worden ook gecontroleerd op illegale producten.

Maar onze inzet stopt daar niet. In het regeerprogramma heb ik een actieplan aangekondigd om vapen tegen te gaan, met voorlichting aan jongeren, strengere handhaving en waar nodig extra wettelijke maatregelen. Ook wordt de Opiumwet uitgebreid om synthetische cannabinoïden te verbieden. Zo dringen we aanbod van dit type vapes verder terug.”

De enige oplossing is regulering

De vapes worden momenteel door de jeugd gekocht via sociale media zoals Snapchat en Telegram (terwijl ze grappen in de aflevering dat ze niet op ID controleren net zoals in de coffeeshop). Maar ook via websites (geen THC, maar andere cannabinoïden).

In januari vorig jaar heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland overigens al ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten te vermarkten, waaronder vapes.

Opvallend is dat in de aflevering vooral de tabaksindustrie de schuld krijgt en niet de cannabisindustrie

In het nagesprek met een expert wordt verder onder andere het initiatief Nicotinee aangehaald, een wetsvoorstel dat in december later dit jaar zou worden geïntroduceerd.

Opvallend is in de aflevering dat vooral de tabaksindustrie de schuld krijgt en niet de cannabisindustrie.

Maar het is natuurlijk niet de tabaksindustrie die vapes maakt met cannabinoïden, maar het kwaadwillende deel van de cannabisindustrie.

De populariteit van deze alternatieve cannabinoïden zou ook nooit zo populair zijn, als ‘het echte spul’ legaal en gereguleerd verkrijgbaar zou zijn.

En daarmee ‘saai’ voor jongeren, zoals hier het cannabisbeleid al jaren succesvol is op dat gebied met relatief lage percentages van gebruik en zoals je in de VS zelfs een afname ziet van het gebruik van cannabis onder jongeren na legalisering in een staat.

Reden des te meer om dan ook te reguleren, in plaats van iets te proberen te verbieden wat al verboden is.