Stichting coffeeshop De Ambassade uit Zwijndrecht wil haar unieke concept verder uitrollen. De stichting heeft haar oog laten vallen op Zeewolde, waar volgens initiatiefnemer Edwin Bax ruimte is voor een gereguleerd alternatief voor straathandel. De stichting opereert zonder winstoogmerk en investeert opbrengsten in lokale maatschappelijke doelen.
Het initiatief richt zich op gemeenten waar weinig of geen coffeeshops aanwezig zijn. “In plaatsen zonder coffeeshop tiert de straathandel welig,” stelt Bax in een interview aan De Stentor. “Door softdrugs te reguleren, kun je toezicht houden. Dat is ons uitgangspunt.”
Cannabis social club biedt alternatief voor straathandel
De coffeeshop in Zwijndrecht bestaat inmiddels drie jaar. Volgens Bax is het een succes: er wordt gewerkt met een pasjessysteem en het klantenbestand is breed, van jongvolwassenen tot senioren. “We noemen het hier geen coffeeshop, maar een cannabis social club,” aldus Bax.
De gemiddelde klant is 34 jaar oud. Door klanten te registreren en persoonlijk contact te onderhouden, zegt Bax problematisch gebruik te kunnen signaleren. “Als iemand elke dag 3 tot 5 gram komt halen, gaan we het gesprek aan,” legt hij uit. “Wij willen voldoen aan een behoefte, maar die niet creëren.”
Politieke reactie op komst coffeeshop Zeewolde blijft uit
De stichting heeft een voorstel tot vestiging voorgelegd aan het gemeentebestuur van Zeewolde, maar tot op heden is daar nog geen reactie op gekomen. Volgens Bax is het concept ook in andere gemeenten onder de aandacht gebracht, zoals Papendrecht, Monnickendam en Oud-Beijerland. De gemeente Teylingen blijft echter vasthouden aan het bestaande nulbeleid voor coffeeshops.
Christelijke partijen blijven kritisch, vaak vanwege ideologische bezwaren. Toch stelt Bax dat regulering effectiever is dan verbieden: “Sinds het verbod op smaakjes bij vapes is het gebruik onder jongeren juist gestegen. Reguleer het, en je voorkomt mogelijk de overstap naar zwaardere middelen.”