Terugkijktip: Cannabis Tribunaal

Een goed begin om enthousiast te worden voor de Cannabis Tribunaal beelden, is de opgenomen speech van hoogleraar strafrecht en criminologie Louk Hulsman.

0
- Advertentie -

Een van de meest memorabele evenementen in de Nederlandse cannabis industrie geschiedenis is het Cannabis Tribunaal dat werd georganiseerd in 2008, 2010 en 2011. Recentelijk is er een aparte, complete pagina op de website van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabis Verbod (VOC Nederland) gewijd aan het Cannabis Tribunaal.

Nog steeds relevant

Het evenement was het brainchild van wijlen Joep Oomen, waarbij voor het eerst een heleboel cannabis enthousiastelingen zich bij elkaar verzamelden. Hieruit volgde de oprichting van VOC Nederland.

Twee dagen debatteerden namelijk wetenschappers, activisten, politici en ondernemers over het Nederlandse cannabisbeleid. Geen enkele deelnemer bleek in staat om steekhoudende argumenten aan te dragen vóór het huidige verbod op cannabis. Wie dat kon, werd 100.000 euro beloofd.

Speech Louk Hulsman

Een goed begin om enthousiast te worden voor de Cannabis Tribunaal beelden, is de opgenomen speech van hoogleraar strafrecht en criminologie Louk Hulsman: ’eminence grise van het gedoogbeleid’. Hij overleed niet lang na hierna.

‘Criminaliteit is op zichzelf natuurlijk helemaal niks verkeerd. Het was crimineel om Joden niet aan te geven, het was crimineel om homoseksuele handelingen te verrichten: ontzettend veel dingen waren crimineel. Dus criminaliteit zegt werkelijk niets over de vraag of iets goed of verkeerd is’.

De speech is hierboven te zien in de video. Voor de verzamelpagina over het Cannabis Tribunaal zie de speciale pagina op de VOC website.