Verenigingsverband Duitse artsen maakt eisen medicinale cannabis bekend

Het verenigingsverband van Duitse artsen (Vdek) wil dat medicinale cannabis aan een regelmatig evaluatieproces zou moeten worden onderworpen.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Het verenigingsverband van Duitse artsen, Verband der Ersatzkassen e.V. (vdek), heeft gisteren in een persbericht laten weten dat medicinale cannabis aan een regelmatig evaluatieproces zou moeten worden onderworpen.

Het persbericht werd uitgestuurd ter gelegenheid van de aanstaande ontwikkeling van de richtlijnen voor het gebruik van medicinale cannabis door het Federaal Paritair Comité (G-BA). De vervangende zorgverzekeraars (TK, BARMER, DAK-Gesundheit, KKH, hkk, HEK) hebben hierover een gezamenlijk standpunt gepubliceerd.

“Sinds 2017 bestaat er een wettelijke aanspraak op medicinale cannabis. Het vereiste bewijs van effectiviteit en voordelen ontbreekt echter nog steeds”, zegt Ulrike Elsner, CEO van vdek in het persbericht.  Kwaliteitszorg voor hun verzekerden is een topprioriteit voor de vervangingsfondsen. Zolang het bewijs van voordeel niet voorhanden is, kunnen de nu door de G-BA te nemen besluiten over de verdere legale implementatie van medicinale cannabis volgens Elsner slechts een tijdelijk overgangskarakter hebben.

Specifieke eisen verenigingsverband van Duitse artsen

Voor deze overgangsfase stellen de vervangende zorgverzekeraars specifieke eisen aan het richtlijnbesluit van de G-BA. Dit bevat:

  • De “voorschrijfbevoegdheid” voor medicinale cannabis moet worden beperkt tot gekwalificeerde artsen in de zin van de noodzakelijke kwaliteit van zorg
  • Het voorbehoud van goedkeuring door de wettelijke ziekenfondsen moet nader bepaald worden.
  • Therapie met medicinale cannabis moet altijd beperkt zijn in de tijd, aangezien nieuwe medicijnen kunnen leiden tot andere therapiealternatieven.
  • Goedkeuring voor cannabistherapie moet altijd worden beperkt tot de eerste voorschrijvende arts.

Het volledige “eisensdocument van de vervangingsfondsen voor de levering van medicinale cannabis” is hier beschikbaar (PDF).

De uitgaven voor cannabistherapieën nemen toe

De uitgaven van de wettelijke ziektekostenverzekering (GKV) voor de levering van medicinale cannabis aan verzekerden In Duitsland nemen sinds 2017 gestaag toe. In 2018 bedroegen ze bijna 74 miljoen euro, in 2021 was dat al ruim 185 miljoen euro. De cijfers voor 2022 zijn nog niet beschikbaar.