Verwachte goedkeuring van medicinale cannabis wet in Oekraïne later deze maand

Het parlement van Oekraïne staat op het punt een wet voor de legalisatie van medicinale cannabis goed te keuren later deze maand.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

De Verkhovna Rada, het parlement van Oekraïne, staat op het punt een wet voor de legalisatie van medicinale cannabis goed te keuren later deze maand. Het wetsvoorstel, dat als basis werd aangenomen met 268 stemmen in juli, heeft sindsdien meer dan 800 amendementen ondergaan.

Breed toepassingsgebied: miljoenen Oekraïners mogelijk baat bij medicinale cannnabis

Volgens schattingen van het Ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen tot zeven miljoen mensen in Oekraïne baat hebben bij op cannabis gebaseerde medicijnen.

Dit omvat zowel getraumatiseerde militairen met PTSS-symptomen als burgers die lijden aan pijn, kanker en epilepsie.

Strikte controle en toegang voor patiënten: cruciale aspecten van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel, momenteel in afwachting van goedkeuring, legt de basis voor veranderingen in de status van medicinale cannabis, verschuift van ‘niet toegestaan voor circulatie’ naar ‘toegestaan onder strikte controle’. Het voorziet ook in een register van entiteiten die betrokken zijn bij de teelt en verwerking van industriële hennep, met toegang voor de Nationale Politie.

Als het wordt aangenomen, zal het wetsvoorstel de weg vrijmaken voor import van grondstoffen, zodat patiënten niet jaren hoeven te wachten op medicijnen. Het benadrukt echter dat recreatief gebruik van cannabis uitdrukkelijk verboden is. Bovendien biedt het wetsvoorstel geen gedetailleerde procedures voor het gebruik van cannabis-medicijnen door het leger, met de verwachting dat de regering deze binnen drie maanden zal opstellen.

Dit wetsvoorstel, nummer 7457, heeft de steun van de meerderheid van de Servant of the People-fractie, maar heeft nog vragen opgeroepen bij leden van andere fracties. De wetgever benadrukt echter dat de politie volledige controle zal hebben over de circulatie van medicinale cannabis, met strikte naleving van de voorgestelde regels.

Nederland helpt Oekraïne bij verkennen medicinale cannabis toeleveringsketen

In september heeft de demissionaire minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66) laten weten in een Tweet dat Nederland Oekraïne gaat helpen bij het verkennen van een toeleveringsketen van medicinale cannabis.