Voldoende handtekeningen voor referenda in nog 3 Amerikaanse staten

Cannabis gerelateerde referenda in Arkansas, Nebraska en North Dakota lijken brede steun te gaan krijgen in november.

0
Canopy Growth CEO legale cannabis verkoop maine nebraska Amerikaanse verkiezingen cannabis legalisatie amerikaanse congres more act georgia
- Advertentie -

Voorstanders van hervorming van de cannabiswetgeving in Arkansas hebben meer dan 111.400 handtekeningen verzameld om het Arkansas Medical Marijuana Amendment van 2024 op de stemming te krijgen. Dit voorstel wijzigt de bestaande wet op de toegang tot medische cannabis, die in 2016 door kiezers werd goedgekeurd. Het breidt de groep artsen uit die medische cannabis mogen aanbevelen en staat hen toe cannabis voor te schrijven aan elke patiënt die er baat bij kan hebben. Bovendien kunnen volwassenen legaal tot één ounce cannabis bezitten als de federale overheid het van de Controlled Substances Act verwijdert. Activisten moesten minimaal 90.704 geldige handtekeningen indienen, wat ruimschoots is gehaald.

Ook in andere staten staat er wat op het spel in november, berichtte NORML.

Nebraska streeft naar bescherming van medische cannabisgebruikers

In Nebraska hebben activisten handtekeningen ingediend voor twee afzonderlijke voorstellen die medische cannabis toegankelijk willen maken voor in aanmerking komende patiënten.

Het eerste voorstel beschermt patiënten die onder doktersbegeleiding cannabis bezitten tegen strafrechtelijke vervolging.

Het tweede voorstel richt een commissie op die toezicht houdt op de productie en distributie van medicinale cannabisproducten.

Door deze maatregelen als afzonderlijke vragen voor te leggen aan de kiezers, voldoen de voorstanders aan een uitspraak van het Hooggerechtshof van Nebraska uit 2020, waarin werd geëist dat stemmingsvragen niet meer dan één onderwerp mogen behandelen.

Voor elk voorstel werden meer dan 114.000 handtekeningen verzameld, terwijl de staat 87.000 geldige handtekeningen vereist.

Noord-Dakota beoogt legalisatie van recreatieve cannabis

In Noord-Dakota heeft de groep New Economic Frontier handtekeningen ingediend ter ondersteuning van een voorstel voor recreatieve cannabis.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zullen de kiezers beslissen of volwassenen cannabis voor persoonlijk gebruik mogen bezitten, kweken en kopen. Het plan staat volwassenen toe om tot zes cannabisplanten per huishouden te kweken en retailverkopen van cannabisproducten zouden uiterlijk op 1 oktober 2025 van start gaan.

Dit initiatief volgt op een vergelijkbare poging die in 2022 door kiezers werd verworpen.

Aanvullende initiatieven in South-Dakota en Florida

In juni bevestigde het kantoor van de staatssecretaris van South-Dakota dat een voorgesteld initiatief voor de legalisering van cannabis voldoende handtekeningen heeft verzameld om op het stembiljet van november te komen als Measure 29. Dit is de derde keer dat de kiezers in South-Dakota zich over dit onderwerp mogen uitspreken.

Tevens zullen de kiezers in Florida dit najaar beslissen over een grondwetswijziging die bestaande medische cannabisfaciliteiten toestaat om ook recreatieve cannabis te verkopen.

Omdat dit voorstel een grondwetswijziging betreft, is een goedkeuring van 60 procent van de kiezers nodig. Volgens een peiling van Fox News in juni steunt 66 procent van de kiezers in Florida dit initiatief.