Jongeren (15 en 16) bekennen schietpartij op Tilburgse coffeeshop Caza

Twee jongens van 15 en 16 hebben achter gesloten deuren bekend dat ze hebben geschoten op de Tilburgse coffeeshop Caza.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Op de avond van 30 maart werden er schoten gelost op de Tilburgse coffeeshop Caza. Een foto van die avond toonde een kogelgat in een raam. De politie kreeg al snel enkele verdachten in beeld: een 15-jarige jongen uit Tilburg en een 16-jarige jongen uit het Drentse Coevorden. Later werd ook een derde verdachte geïdentificeerd, een 19-jarige jongeman uit Amsterdam.

Verdachten in voorarrest: pro forma zitting in Breda

De drie verdachten zijn sinds hun arrestatie in april in voorarrest.

Afgelopen maandag vond de eerste pro forma zitting plaats in de rechtbank van Breda. De minderjarige verdachten werden, zoals gebruikelijk bij jongeren onder de 18 jaar, achter gesloten deuren berecht berichtte Omroep Brabant.

De 19-jarige verdachte, Michael H. uit Amsterdam, verscheen wel in het openbaar. Hij woont officieel bij zijn oma, maar zit nu al drie maanden in de gevangenis in Middelburg. Michael H. heeft een strafblad en was nog in zijn proeftijd toen hij gearresteerd werd.

Snapchat berichten: link met Amsterdamse verdachte

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt Michael H. ervan betrokken te zijn bij de schietpartij.

De 16-jarige verdachte uit Coevorden had via Snapchat contact met Michael H. en noemde hem ‘MH’ of ‘HM’. De schutter ontving een dag voor de schietpartij een vuurwapen van iemand in een donkere BMW, mogelijk geleverd door Michael H.

In de chats vroeg de schutter om ‘pap’, crimineel jargon voor geld, maar niet alle berichten konden worden teruggehaald.

Advocaat: onvoldoende bewijs voor betrokkenheid

De advocaat van Michael H. betwist de beschuldigingen van het OM.

Hij wijst op de zwakke basis van de zaak, die voornamelijk leunt op de bekentenis van de 16-jarige verdachte en zijn herkenning van Michael H. op een foto. De advocaat stelt dat er geen substantieel bewijs is, zoals gezamenlijke waarnemingen, directe communicatie tussen de verdachten of camerabeelden. Hij betwijfelt de ernst van de aanklacht, gezien het feit dat er geen bedreigende berichten zijn verstuurd en er niemand aanwezig was tijdens de schietpartij.

De rechtbank moet uiterlijk vanmiddag beslissen over het verzoek tot vrijlating van Michael H., die momenteel beschuldigd wordt van bedreiging en vernieling met als doelwit coffeeshop Caza.

Voortdurende problemen bij Caza: Veiligheidsmaatregelen in Tilburg

Coffeeshop Caza aan de Gasthuisring is de afgelopen jaren vaker doelwit geweest van aanslagen, minstens acht keer.

Deze herhaalde incidenten hebben de gemeente Tilburg ertoe aangezet een veiligheidsrisicogebied in te stellen rondom de coffeeshop, waardoor de politie preventieve fouilleringen kan uitvoeren.

Momenteel is Caza vaker gesloten dan open, en de pandeigenaar heeft het huurcontract ontbonden, wat nu in hoger beroep ligt bij de rechter.