Barcelona stuurt dertigtal clubs brief dat ze onmiddellijk moeten stoppen

De actie maakt deel uit van een bredere campagne die tot doel heeft om een groot aantal cannabis clubs in de Catalaanse hoofdstad te sluiten.

0
Spanje barcelona cannabis social club coffeeshop amsterdam
- Advertentie -

De gemeente Barcelona heeft tientallen cannabisclubs in de stad geïnformeerd dat zij hun activiteiten moeten stoppen. Volgens elDiario.es hebben inmiddels al 30 clubs een dergelijke kennisgeving ontvangen. Dit maakt deel uit van een bredere campagne die tot doel heeft om een groot aantal van deze clubs in de Catalaanse hoofdstad te sluiten.

Albert Batlle, de loco-burgemeester en wethouder van veiligheid, kondigde eind vorig jaar aan dat hij de meer dan 200 cannabisclubs in Barcelona wilde sluiten. “We willen dit op een juridisch veilige manier doen, zonder haastige beslissingen,” verklaarde Batlle eind 2023, waarin hij aangaf dat zijn doel was om alle clubs te sluiten.

Inspecties en juridische stappen

Gelijktijdig met Batlle’s aankondiging begon de Guàrdia Urbana van Barcelona eind 2023 met inspecties van ongeveer vijftig clubs. Deze inspecties omvatten ook bewakingsactiviteiten rondom de clubs, waarbij agenten leden ondervroegen over de activiteiten binnenin. Dit had tot doel te achterhalen of leden cannabis kochten of consumeerden binnen de clubs en of gebruikers die niet in de stad waren ingeschreven toegang kregen.

De sluitingsbevelen geven de clubs 10 dagen om bezwaar aan te tekenen. Na deze periode zal worden bepaald of de sluiting definitief is of tijdelijk, variërend van zes maanden tot twee jaar. “De inspecties zullen doorgaan om te zorgen voor naleving van de regelgeving,” aldus bronnen binnen de gemeente.

Rechtsgrondslag ontbreekt

In 2021 bekrachtigde het Hooggerechtshof een uitspraak van het Catalaanse Hooggerechtshof die de in 2016 door de gemeente goedgekeurde regelgeving voor cannabisclubs vernietigde. Deze regelgeving stelde eisen aan de clubs, zoals minimale afstanden tot scholen en andere voorzieningen, toegangsvoorwaarden en ventilatievoorschriften. Met deze uitspraak verdween het laatste juridische vangnet voor de clubs in Barcelona.

Ondanks de uitspraak bleven veel clubs opereren zoals voorheen, door cannabisgebruik en -aankoop toe te staan. De gemeente startte toen de inspecties die nu hebben geleid tot de huidige sluitingscampagne. Vertegenwoordigers van de CATFAC, een federatie van cannabisclubs, hebben kritiek geuit op deze ontwikkelingen en stellen dat het juridiseren van de kwestie het probleem niet zal oplossen.

Een woordvoerder van CATFAC liet weten aan cannabisindustrie.nl dat tussen de clubs die een brief hebben gekregen, er geen een lid is van de federatie.