Stadsbestuur Barcelona wil sluiting cannabis clubs, nieuwe inspectiecampagne gestart

De gemeenteraad van Barcelona heeft zijn zinnen gezet op het sluiten van alle Cannabis Social Clubs.

0
Strainhunters Barcelona inval politie
Foto via Twitter.
- Advertentie -

Het stadsbestuur van Barcelona, onder leiding van burgemeester Jaume Collboni, heeft zijn vastberadenheid aangekondigd om alle Cannabis Social Clubs in de stad te sluiten, wat een significante verandering betekent ten opzichte van hun eerdere tolerante houding. Als aanvulling op de verklaring is een nieuwe inspectiecampagne gestart, dit keer met een strengere en juridische focus.

Juridische uitdagingen: dilemma na de beslissing van de Hoge Raad

De beslissing van de Hoge Raad in 2021, waarbij een eerdere uitspraak van het Hooggerechtshof van Catalonië werd bevestigd, ontnam de laatste juridische steun aan de ongeveer 250 cannabisclubs in Barcelona.

De gemeentelijke regelgeving uit 2016, die aspecten reguleerde zoals locatie en toegangsvoorwaarden, werd ongeldig verklaard, waardoor deze ruimtes in een juridisch precaire situatie verkeren.

Ongenoegen onder activisten: clubs zijn juist de oplossing

Het gemeentelijke offensief heeft verwarring veroorzaakt onder activisten die het clubmodel van cannabis als een oplossing zien om risico’s van consumptie te verminderen.

Er zijn zorgen dat het gebrek aan regulering de infiltratie van locaties geassocieerd met drugshandel heeft mogelijk gemaakt.

De situatie staat in contrast met de internationale trend, waarbij meerdere landen dit model overwegen als referentie voor de regulering van cannabis. Zo zijn er al door de staat gereguleerde cannabis clubs in Uruguay, zijn de eerste vergunningen afgegeven voor clubs in Malta en overweegt zelfs Duitsland om via teeltverenigingen als eerste stap te reguleren inclusief het toestaan van thuisteelt.

Lees ook: Deze 7 Amsterdamse coffeeshops hebben ook een Cannabis Social Club in Barcelona