Drie nieuwe vergunningen verleend aan aanstaande cannabis clubs in Malta

Hiermee komt het totale aantal licentiehouders op vijf.

0
Malta cannabis thuisteelt legaliseren legaliseert minister-president
- Advertentie -

De Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC) in Malta heeft in de afgelopen weken drie nieuwe licenties toegekend aan Cannabis Harm Reduction Associations (CHRAs), oftewel cannabis clubs. Dat maakte het ARUC bekend in een persbericht. Hiermee komt het totale aantal licentiehouders op vijf, allen vermeld op de website van de Autoriteit. Eerder meldden we al dat de eerste twee vergunningen waren afgegeven.

De ARUC herinnert in het persbericht potentiële leden eraan dat alleen verenigingen die op hun website staan vermeld, cannabis mogen kweken en distribueren aan hun leden.

Lidmaatschap is beperkt tot inwoners van Malta van 18 jaar en ouder; een kopie van het identiteitsbewijs moet worden verstrekt aan de vereniging als bewijs van beide vereisten.

Eerste Harm Reduction training voor clubs gerealiseerd

Op 28 en 29 november 2023 organiseerde de Autoriteit daarnaast de eerste harm reduction training voor gelicentieerde en in principe erkende Cannabis Harm Reduction Associations.

Het tweedaagse programma omvatte bijdragen van prominente sprekers en bood deelnemers een uitgebreid overzicht van praktijken voor schadebeperking en de rol van CHRAs bij het bevorderen van verantwoord cannabisgebruik.

Daarnaast werden cruciale aspecten van de operationele en dagelijkse gang van zaken van een vereniging besproken, evenals het belang van gegevensverzameling voor onderzoeksdoeleinden.

Sprekers benadrukken belang van publieke gezondheid in cannabisregulatie

Vooraanstaande sprekers, waaronder Prof. Tom Decorte van de Universiteit Gent en Karen Mamo van ARUC, richtten zich op historische en operationele aspecten van een benadering voor schade- en risicoreductie.

Hierbij werd de complexe relatie tussen volksgezondheid en de regulatie van cannabis voor niet-medisch gebruik benadrukt. Sprekers onderstreepten het belang van het erkennen dat verschillende sociale groepen van cannabisgebruikers verschillende instrumenten en aandacht vereisen. Ervaringen uit België, Spanje, de Verenigde Staten en Uruguay werden gedeeld, waarbij de nadruk lag op het behoud en de bevordering van het ‘sociale’ aspect van CHRAs als beschermende factor tegen risico’s verbonden aan cannabisgebruik.

Door Mr. Leonid McKay, Voorzitter van ARUC, werd benadrukt dat de komende maanden cruciaal zullen zijn om ervoor te zorgen dat CHRAs hun rol als actieve agenten voor positieve verandering vervullen. Hij verklaarde dat dit trainingsprogramma zal worden gevolgd door een geavanceerder programma in 2024. McKay verwelkomde de inzet van de CHRAs om een benadering van schade- en risicoreductie te bevorderen en ARUC te ondersteunen bij het ontwikkelen van op bewijs gebaseerde onderzoeksprotocollen en educatieve campagnes over het verantwoord gebruik van cannabis.

Lijst van sprekers:

  • Prof. Tom Decorte, Professor in Criminologie aan de Universiteit Gent (België) en Directeur van het Institute for Social Drug Research (ISD)
  • Òscar Parés Franquero, Directeur bij het International Center for Ethnobotanical Education, Research and Service (ICEERS) en RdR Lab (Spanje)
  • Francois Ganado, Executive Consultant (Risk and Compliance), RSM Malta
  • Karen Mamo, Manager (Policy, Research and Harm Reduction) bij de Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC)
  • Anna Obradors Pineda, Oprichter van het Nationaal Antiprohibitionistisch Vrouwen Netwerk, Spanje
  • Mike Orland, Community Service and Services Development Manager bij Aġenzija Sedqa
  • Cat Packer, Directeur van Drug Markets and Legal Regulation Drug Policy Alliance, Verenigde Staten
  • Sarah Schembri, Forensisch Analyse Laboratorium aan de Universiteit van Malta
  • Mark Vella, Chief Officer (Compliance and Enforcement) bij de Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC)

Meer informatie over de legalisatie van cannabis in Malta

Eerder publiceerden we ook al het wetsvoorstel, evenals een interview en podcast met Andrew Bonello, president van de ReLeaf Malta NGO.