6 jaar legale wiet in Uruguay: 10 miljoen gram verkocht, 60,000 geregistreerde kopers

Het Instituut voor Regulatie en Controle van Cannabis onthulde data van de verkoop van cannabis in apotheken in Uruguay.

0
uruguay cannabis toerisme verkoop
- Advertentie -

Vorige week woensdag heeft het Instituut voor Regulatie en Controle van Cannabis (Ircca) in Uruguay belangrijke gegevens vrijgegeven over de verkoop van cannabis in apotheken, ter gelegenheid van het zesjarig jubileum, dat werd toegevoegd aan de eerder goedgekeurde thuiskweek en cannabisclubs. Volgens officiële informatie zijn er tussen 19 juli 2017 en 19 juli 2023 maar liefst 10.693.210 gram cannabis verkocht. Momenteel zijn er 61.509 geregistreerde gebruikers en worden cannabisproducten geproduceerd door drie bedrijven en verkocht in 37 apotheken, verspreid over 10 departementen.

Verscheidenheid aan beschikbare cannabisproducten en strikte kwaliteitscontroles

De beschikbare cannabisproducten worden onderverdeeld in drie varianten: Alfa, Beta en Gamma.

  • Alfa is een hybride met een overwegend indica-profiel, met een tetrahydrocannabinol-gehalte (THC) tot 9% en een cannabidiol-gehalte (CBD) van niet minder dan 3%.
  • De Beta-variant heeft dezelfde percentages maar is een hybride met een overwegend sativa-profiel.
  • De nieuwste toevoeging aan het assortiment is de Gamma, ook een hybride met een overwegend indica-profiel, maar met een CBD-gehalte lager dan 1% en een THC-gehalte tot 15%.

Streven om de illegale markt te bestrijden en de gezondheid te beschermen

Het Ircca benadrukt dat de productieprocessen van cannabis die in apotheken wordt verkocht, strikt worden gecontroleerd en volledig traceerbaar zijn in elke fase. Elk commercieel lot wordt vóór vrijgave op de markt geanalyseerd in gespecialiseerde laboratoria, waar zowel microbiologische parameters (aantallen en afwezigheid van pathogenen) als fysisch-chemische parameters (zware metalen, pesticiden, enz.) worden gecontroleerd.

Het instituut streeft naar ontmoediging van de illegale markt en wil gebruikers aanmoedigen om geen cannabis van dubieuze herkomst te kopen, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt omdat deze producten niet voldoen aan de strenge kwaliteitscontroles zoals die in de legale verkoopkanalen. Naast de verkoop via apotheken zijn er momenteel 14.592 geregistreerde gebruikers voor thuiskweek en 10.486 leden van cannabisclubs, verdeeld over 306 clubs.

Verkoop aan toeristen is echter niet toegestaan, alhoewel de oppositie dit graag had gezien. Eerder publiceerden we ook al cijfertjes van 9 jaar geleden (10 jaar inmiddels, Uruguay legaliseerde in 2023) sinds dat Uruguay legaliseerde.