Oppositie Uruguay dient wetsvoorstel in om toeristen cannabis te laten kopen

Het proces kan maanden duren, maar de indiener van het wetsvoorstel is optimistisch.

0
uruguay cannabis toerisme verkoop
- Advertentie -

Er is een wetsvoorstel ingediend in Uruguay door de oppositie om het mogelijk te maken voor toeristen om legaal cannabis te kopen. Uruguay legaliseerde cannabis namelijk alweer in 2013, maar stond het niet toe dat toeristen ook zouden deelnemen aan de consumptie van legale cannabis. Mogelijk komt er dus toch verandering in.

Uruguay overweegt toch om toeristen legaal cannabis te laten kopen om het toerisme een boost te geven

“Veel toeristen willen cannabis krijgen als ze naar Uruguay komen. Wij, die op een toeristische locatie wonen, weten het,” zei Eduardo Antonini, hoofdauteur van het project en plaatsvervanger van het departement Maldonado, waar resorts als Punta del Este toe behoren. “Een eigenaar van een apotheek die cannabis verkoopt in de stad Maldonado vertelde ons dat er cruises arriveerden en dat veel toeristen daar een taxi namen in de haven om naar zijn apotheek te gaan en de beroemde gelegaliseerde cannabis te kopen.”

“Veel toeristen willen cannabis krijgen als ze naar Uruguay komen(…)”

Alleen kwamen ze daar voor een verassing te staan: ze mochten geen wiet kopen in de winkel. En dat bijna tien jaar alweer nadat Uruguay als eerste land ter wereld cannabis legaliseerde en regulering implementeerde voor thuisteelt, cannabisclubs en aankoop in apotheken.

Het wetsvoorstel voor cannabis toerisme stelt voor dat ‘geaccrediteerde toeristische ondernemingen (…) geassocieerd kunnen worden met clubs (…) of deze in hun faciliteiten hebben’.

Bedrijven zoals hotels of growshops met een cannabisthema kunnen toeristen dan tijdelijk een lidmaatschap van een cannabisclub aanbieden of zich registreren om cannabis te kopen bij apotheken, zoals vereist is voor lokale gebruikers.

Een van de redenen om het wetsvoorstel er doorheen te krijgen, is om het toerisme en daarmee de economie te ondersteunen.

Proces kan maanden duren, maar indiener is optimistisch

Na de bespreking in de Commissie voor Toerisme, waarvan Antonini vicevoorzitter is, moet het voorstel in beide kamers worden besproken. Het proces kan maanden duren, maar Antonini is optimistisch. Het voorstel is in lijn met de uitspraken van de secretaris van de National Drug Board in april, Daniel Radio, die ook voorstelde om de verkoop van cannabis aan toeristen mogelijk te maken.

Sinds oktober 2020 is medicinale cannabis uit Uruguay overigens beschikbaar in Duitse apotheken.