Vandaag lancering Europese politieorganisatie voor onderbouwd drugsbeleid

Vandaag vindt de lancering plaats van LEAP Europe in Amsterdam. Erbij zijn kan nog: er zijn nog een beperkt aantal tickets beschikbaar.

0

Vandaag, 20 juni 2022, komen in Amsterdam dienders van anti-drugseenheden uit Nederland, Engeland en Spanje bijeen om te spreken over hun ervaringen met de ‘oorlog’ tegen drugs, de vóór- en de nadelen en, of er reden is daar verandering in te brengen. Dat gebeurt in het kader van de lancering van LEAP Europe.

Lancering LEAP Europe vandaag in Amsterdam

Oorspronkelijk is LEAP de afkorting van Law Enforcement Against Prohibition (2002). De afkorting is inmiddels gewijzigd in Law Enforcement Action Partnership. LEAP is inmiddels actief in 20 landen, onder haar leden zitten politieambtenaren en justitiemedewerkers uit alle rangen. De ervaringsexperts zijn pleitbezorger voor een verandering in het drugsbeleid om maatschappelijke problemen te verminderen. Met de oprichting van een Europese koepelorganisatie wordt recht gedaan aan het internationale karakter van drugsaanpak.

Tijdens een tweetal panels (internationaal en nationaal) zal in worden gegaan op ervaringen uit de praktijk, wat inmiddels uit onderzoek bekend is en wat er anders kan of anders moet. Hoe kijken dienders in Nederland hier tegenaan? Naast veel dienders in de zaal spreken ook andere deskundigen op dit terrein.

Programma en korte biografie van de sprekers:

 • 19:15 Pitch Gemma Blok (NL): Professor geschiedenis van verslavingszorg

PANEL 1 (19:20- 20:05, Engels gesproken)

 • Marco Antonio Jiménez Bernal (ES): Agent in dienst bij Mossos d’Esquadra, hoofd Openbare Veiligheidseenheid REUS. Betrokken bij grote drugsvangsten voor de nationale Narcotica-eenheid; docent aan Politiacademie. MSc Criminologie
 • Neil Woods (UK): Voormalig undercover. Heeft grote drugsgangs opgerold met PTSS tot gevolg. Auteur van o.m. “Good Cop Bad War” bestuurslid LEAP US, LEAP UK en LEAP Europe.
 • Anne-Marie Cockburn (UK): Moeder van de in 2013 aan mdma overleden Martha Fernback (15), initiatiefnemer Anyone’s Child (UK organisatie van ouders van overleden gebruikers)
 • Suzanne Sharkey (UK): voormalig undercover. Herstelt van verslaving tijdens dienstjaren. Bestuurslid LEAP UK en LEAP Europe
 • Moderatie Jane Slater (UK): Projectleider Transform Drugs Policy
Pauze (20:05-20:25)
 • 20:25 Pitch Dennis Lahey (NL): Directeur Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

PANEL 2 (20:30-21:15, Nederlands gesproken)

 • Hans van Duijn (NL): Voormalig politie Rotterdam en Amsterdam, voorzitter Nederlandse Politiebond en adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken.
 • Bob Hoogenboom (NL): Hoogleraar politie aan de VU, hoogleraar Criminologie Nyenrode Business universiteit en London School of Economics. Voormalig trainer Politieacademie, adviseur ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Alex van der Plas (NL): Voormalig team ondermijning Nationale Politie. Hoofd spoorbeveiliging NS
 • Moderatie Bart De Koning (NL): De Correspondent, Follow The Money, auteur o.m. “De veiligheidsmythe”)
Belangrijke vragen zullen centraal staan: gaan we de kant op van regulering of legaliseren? Voor alle drugs of een deel ervan? Hoe en wanneer komen die veranderingen tot stand? Wat kan daarbij de rol van LEAP zijn?

Nog een beperkt aantal tickets beschikbaar

Voor het evenement van vanavond zijn nog een beperkt aantal tickets beschikbaar. Het evenement vindt plaats te OBA Amsterdam Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. De bijeenkomst is na aanmelding zowel op locatie als online te volgen.