Uruguay overweegt cannabisverkoop aan toeristen toe te gaan staan

Naast de verkoop van cannabis aan toeristen, overweegt secretaris van de National Drug Board Daniel Radio ook het toestaan van cannabis in gevangenissen.

0
uruguay cannabis toerisme verkoop
- Advertentie -

De secretaris van de National Drug Board, Daniel Radio, heeft voorgesteld om het gebruik van cannabis in gevangenissen en de verkoop van cannabis aan toeristen mogelijk te maken.

Cannabis in gevangenissen en verkoop van cannabis aan toeristen wordt mogelijk werkelijkheid in Uruguay

Uruguay was het eerste land ter wereld dat cannabis legaliseerde alweer in 2013. Maar een cannabis toerisme walhalla is het niet. Volgens de wet kunnen volwassen burgers en buitenlandse inwoners die lid worden van een overheidsregister hun eigen cannabis kweken, lid worden van een cannabisclub of tot 40 gram per maand kopen bij erkende apotheken.

Cannabis kopen als toerist is dus geen gegeven. Maar de regering overweegt het nu wel.

“Ik moet daar zeker meer over nadenken, maar ik ben van plan om op dat idee aan te dringen”, legde Radio uit over het toestaan van cannabis in gevangenissen.

Anderzijds dringt hij aan op een eventuele verkoop van cannabis aan toeristen, een project dat, zoals hij aan de krant El País uitlegde in november, wordt besproken met de regering.

“(…)lijkt het mij dat dit een ongelijkheid is die moet worden gecorrigeerd(…)”

“De interpretatie die ik hiervoor had gebruikt, is dat de goedkeuring van de regulering van cannabis in Uruguay een fundamentele ongelijkheid met zich meebrengt, namelijk dat het Uruguayaanse gebruikers op ons nationale grondgebied toestaat te consumeren, maar niet-ingezeten buitenlandse gebruikers het niet kunnen doe, lijkt het mij dat dit een ongelijkheid is die moet worden gecorrigeerd en dat het nog steeds afwachten is hoe we het vanuit praktisch en regelgevend oogpunt implementeren.”

Dat klinkt als retoriek van tegenstanders van de wietpas, oftewel het i-criterium, dat als discriminerend wordt ervaren. Maar toch wordt overwogen in Amsterdam.

Laten we hopen dat het ook zover gaat komen, dan kunnen we ook eens voor de wiet op vakantie naar Uruguay. Maar goed om ook in je achterhoofd te houden is dat Uruguay ook een vrij conservatief land is en het grootste deel van de bevolking was eigenlijk geen voorstander van het legaliseren van cannabis. Dus of er ook brede steun voor is, is maar de vraag.

Sinds kort is medicinale cannabis uit Uruguay overigens beschikbaar in Duitse apotheken.