Raad van State: omgevingsvergunning Best Friends Zuid-Oost onterecht

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde dat de omgevingsvergunning voor de bouw van Best Friends Zuid-Oost onterecht is gegeven. De coffeeshop mag wel voorlopig open blijven.

0
coffeeshoptoerisme rijvaardigheid cbd thc speekseltest ict-problemen wietexperiment wietproef
- Advertentie -

Een van de Best Friends coffeeshops, die recent is verhuist en geopend als Cannacenter Best Friends Zuid-Oost, heeft onterecht een vergunning gekregen voor de bouw van de coffeeshop oordeelde vandaag de Raad van State.

De coffeeshop is een omgevingsvergunning verleent door het het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam, maar eigenaren van verschillenden panden in de buurt zijn het niet eens met de komst van de coffeeshop. Vandaag diende het hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dat oordeelde dat de omgevingsvergunning toch onterecht is verleend.

Aan het Dagblad van het Noorden liet een woordvoerder van burgemeester Halsema weten dat ‘de gemeente door de uitspraak van de Raad van State terug moet naar de tekentafel. De vergunning voor de zaak blijft overeind, maar “we moeten beter gaan motiveren waarom het akkoord is dat er op die plek een coffeeshop mag komen en er dus van de bestemmingsplan kan worden afgeweken”. De gemeente probeert dat zo snel mogelijk te doen, tot die tijd kan Best Friends open blijven.’

Ondernemers uit de buurt vechten gemeentebesluit coffeeshop Cannacenter Best Friends Zuid-Oost uit tot aan de Raad van State

In de persaankondiging van de Raad van State viel te lezen dat volgens deze ondernemers uit de buurt, het gemeentebestuur de coffeeshop niet had mogen toe staan:

‘Zij vrezen dat de komst van een coffeeshop zal leiden tot criminaliteit, geur- en verkeeroverlast en parkeerproblemen. De rechtbank verklaarde het beroep in maart 2021 voor een deel gegrond, maar liet de verleende omgevingsvergunning in stand. De bezwaarmakers zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die heeft de zaak op 23 november 2021 op zitting behandeld.’

Het is op zich niet uniek dat er protest komt uit de buurt door (of bij) een verhuizing (of vestiging) van een coffeeshop, dat zagen we afgelopen december bijvoorbeeld nog in Schiedam.