Schiedam krijgt een nieuwe vierde coffeeshop, buurt in protest

Er komt een nieuwe coffeeshop in Schiedam op de Vlaardingerstraat 5b, maar de buurt protesteert en heeft al een advocaat in de arm genomen.

0
- Advertentie -

Omdat volgens het coffeeshopbeleid van Schiedam er vier coffeeshops in de gemeente gevestigd mogen worden, is er eerder dit jaar een selectieprocedure gestart. Daar hebben twintig ondernemers zich voor aangemeld, waarvan er eentje is overgebleven. De beoogde locatie is op de Vlaardingerstraat 5b in Schiedam, maar zoals we wel vaker zien op andere plekken in het land komt ook hier de buurt in protest.

Schiedam krijgt weer een vierde coffeeshop

“De gemeente vindt het belangrijk de vergunning te verlenen aan een betrouwbare ondernemer. Daarom is een zorgvuldige selectieprocedure gevolgd”, zo liet het gemeentebestuur weten eerder deze maand aan Schiedam24. “De nu gekozen exploitant en de voorgestelde locatie bleken aan alle toetsingscriteria te voldoen.”

Ook liet de gemeente weten: “Het coffeeshopbeleid heeft als voornaamste doel de volksgezondheid te beschermen door de markt voor soft- en harddrugs te scheiden. Door de verkoop van softdrugs onder strenge voorwaarden te gedogen, wordt voorkomen dat men in aanraking komt met harddrugs en wordt illegale straathandel tegengegaan.”

Buurt Vlaardingerstraat in protest

Maar zoals wel gebruikelijk is bij een vestiging of verplaatsing van een coffeeshop, komt ook hier de buurt in protest zoals is te zien in de reportage hierboven van de lokale omroep SCHIE Online. Zo vrezen de omwonenden overlast en dat de zienswijze van de gemeente zelf is genegeerd. Over mogelijke overlast laat de burgemeester Lamers weten: “Coffeeshops zitten als het gaat om de handhaving van de politie en onze boa’s in de bovenste categorie. Daar besteden we de meeste aandacht aan omdat er veel risico’s zich voordoen. Drugs mogen bijvoorbeeld niet verkocht worden aan minderjarigen. Dat moet goed gecontroleerd worden en daar mogen de bewoners zeker op vertrouwen.”

Ook het zienswijze argument wordt weerlegt door de burgemeester: “De zienswijzen die ingediend zijn meegewogen. In de beschikking wordt uitgebreid beschreven wat we wel en wat we daar niet van vinden. Die beschikking is met een weekje vertraging verzonden, dus het kan zijn dat bewoners het nog niet goed hebben gelezen, maar daar hebben we wel degelijk aandacht aan besteed.”

De groepering heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen.